Kuchnia Młodych w raciborskiej bibliotece
Gotowanie w bibliotece? Czemu nie! 12 listopada Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Raciborzu zaprosiła młodzież na warsztaty kulinarne, które poprowadzili dietetyk Magdalena Kopel oraz Dawid Dymel z Dymel Catering Dietetyczny. Wydarzenie odbyło się w ramach projektu #młodzieżczyta.
Warsztaty zaczęły się od przygotowania… deseru - galaretki z jogurtem i owocami. Podczas gdy deser tężał w lodówce, uczestnicy zajęli się przygotowywaniem obiadu. Prowadzący opowiedzieli młodzieży o tym, jakie produkty są najlepsze i najłatwiejsze do przygotowania (na przykład zamiast zwykłego makaronu użyty został makaron ryżowy, którego nie trzeba gotować). Uczestnicy dowiedzieli się również jak dokładnie „obskubać” udko kurczaka, które sklepowe mieszanki warzywne, przyprawy i sosy są najzdrowsze oraz jaka dieta jest najlepsza dla młodych ludzi. Magdalena Kopel zrobiła rozpiskę kaloryczną wszystkich dań, które młodzież przygotowała. Każdy wyszedł również ze spotkania z wysokobiałkowym, zdrowym koktajlem w ręce.
Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy nie mogli uczestniczyć w pierwszej edycji warsztatów - 27 listopada o godz. 16.00 ponownie będzie można sprawdzić swoje kulinarne talenty! Tym razem już na Stacji Młodych w budynku Dworca PKP w Raciborzu. Zapisy: tel. 32 415 37 24 w.26, e-mail: eureka@biblrac.pl. Liczba miejsc ograniczona!
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany