Trzy tysiące porcji bigosu na raciborskim rynku
Wielkie gotowanie na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Raciborzu. Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego przygotował trzy tysiące porcji bigosu. Tradycyjny przysmak cieszył się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców.
Tradycja gotowania bigosu na raciborskim rynku trwa w najlepsze! W niedzielę, 15 grudnia, Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego po raz kolejny podjął się tego imponującego wyzwania. Przygotowanie takiej ilości bigosu wymagało 250 kilogramów kapusty, 180 kilogramów mięsa i kiełbasy, a także dodatków w postaci suszonych śliwek, smalcu oraz aromatycznych przypraw. Jak co roku, gotowanie rozpoczęło się o świcie, a kulinarną ucztę zakończono dodaniem pomidorowego akcentu, który nadał potrawie wyjątkowego smaku.
Wielki gar ustawiony na rynku przyciągał nie tylko mieszkańców, ale również gości jarmarku, którzy chętnie ustawiali się w kolejce po porcję pachnącego bigosu. Tegoroczna edycja wydarzenia różniła się jednak od poprzednich – bigosu nie serwowali lokalni politycy.
Krzysztof Górski, mistrz kulinarny od lat obecny na raciborskich jarmarkach, po raz kolejny udowodnił, że tradycyjne smaki potrafią jednoczyć mieszkańców i tworzyć niezapomnianą atmosferę. „To nie tylko gotowanie, ale także dzielenie się wspomnieniami i wspólny czas” – powiedział Górski, patrząc na tłumy smakoszy.
Tegoroczny bigos nie tylko zaspokoił głód uczestników, ale także przypomniał, że święta to czas, w którym tradycja i wspólnota nabierają szczególnego znaczenia.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz