Niedziela radości w Brzeziu - tanzańskie ciasteczka i żurek od Remigiusza Rączki
Parafianie z Brzezia spotkali się dziś na przykościelnym parkingu, by wspólnie świętować Gaudete – niedzielę radości. W atmosferze przedświątecznego ciepła mieli okazję skosztować wyjątkowych potraw: żurku na grzybach przygotowanego przez znanego śląskiego mistrza kulinarnego Remigiusza Rączkę oraz tanzańskich ciasteczek wykonanych przez siostrę Marychristę SMI z Tanzanii.
Siostra Marychrista, pochodząca z Dar es Salaam w Tanzanii, od kilku tygodni mieszka w brzeskim klasztorze Zgromadzenia Sióstr Maryi Niepokalanej. Swoimi słodkimi wypiekami wniosła afrykański akcent do lokalnego świętowania. Dodatkowo uczestnicy mogli skosztować kiełbasek, a całość uświetniły śląskie szlagiery, wprowadzając wszystkich w radosny nastrój.
Ks. proboszcz Bogdan Rek podkreślił, że to spotkanie nie miało charakteru jarmarku, lecz było przede wszystkim wspólnym przeżywaniem niedzieli Gaudete – niedzieli radości.
Gaudete, czyli trzecia niedziela Adwentu, swoją nazwę zawdzięcza pierwszemu słowu antyfony rozpoczynającej tego dnia Liturgię Eucharystyczną: „Gaudete in Domino semper” – Radujcie się zawsze w Panu. Przypomina ono, że Bóg jest blisko nas, że jest z nami i stał się naszym bratem.
To wyjątkowe wydarzenie, łączące duchowość, wspólnotę i tradycję kulinarną, pozostanie w pamięci mieszkańców Brzezia jako radosne przygotowanie na nadchodzące Święta.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany