Mali Odkrywcy i fabryka czekolady! Słodkie warsztaty w Strzesze

W czwartek 13 marca, w Domu Kultury "Strzecha", Dominika i Tomasz Szypuła - super słodka para tworząca z miłością wyśmienite lody - przeprowadzili z grupą Mali Odkrywcy warsztaty robienia czekolady!
Najpierw Pan Tomek zaprosił dzieci w podróż multimedialną, podczas której dzieci dowiedziały się jakie kroki należy przejść aby wyprodukować czekoladę. Młodzi cukiernicy z zainteresowaniem słuchali opowieści o owocach kakaowca, o wydobywaniu ziaren, rozdrabniania ich, suszeniu na słońcu i wielu innych ciekawostek.
W końcu Kapitan Tomek przystąpił do prezentacji robienia czekolady. Mali Odkrywcy pomagali temperować czekoladę, doprowadzać ją do odpowiedniej temperatury, a w końcu wylewać do odpowiednich foremek. Następnie dzieci ozdobiły swoje słodkie czekolady kolorowymi smakołykami. Później czekoladki na chwilę zamieszkały w lodówce, a na koniec zostały z przyjemnością zjedzone ku uciesze Małych Odkrywców. Na koniec wszystkie słodziaki zrobiły sobie pamiątkowe zdjęcia z mistrzem cukiernictwa.
Najlepsze na świecie czekoladki, bo zrobione własnoręcznie przez dzieci sprawiły, że Mali Odkrywcy stali się jeszcze większymi ekspertami w dziedzinie słodyczy, można nawet powiedzieć, że Czekoladożercami! Jednak oprócz przyjemności jedzenia, dzieci dowiedziały się też, że wyrób czekolady jest sztuką - sztuką, w której zawsze jest pasja, co udowodnili prowadzący zajęcia Państwo Szypuła.
Dziękujemy Pani Dominice i Panu Tomkowi Szypuła za świetną lekcje i niezapomnianą podróż do magicznej krainy Czekolady.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany