Festiwal smaków i tradycji – potrawy regionalne wróciły do Pietrowic Wielkich [FOTO i WIDEO]
![Festiwal smaków i tradycji – potrawy regionalne wróciły do Pietrowic Wielkich [FOTO i WIDEO] Festiwal smaków i tradycji – potrawy regionalne wróciły do Pietrowic Wielkich [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl](photos/_thumbs/mini_1744459000zrzut-ekranu-2025-04-12-o-13-56-07-.png)
Do Pietrowic Wielkich powrócił festiwal potraw regionalnych. W sobotę 12 kwietnia centrum społeczno-kulturalne wypełniło się smakami świątecznych dań i zapachami lokalnych specjałów. Wydarzenie przyciągnęło nie tylko mieszkańców, ale też licznych gości z sąsiednich gmin oraz przedstawicieli władz samorządowych i państwowych.
Po kilkuletniej przerwie Pietrowice Wielkie znów stały się stolicą tradycyjnych smaków regionu. Festiwal potraw regionalnych zgromadził w centrum społeczno-kulturalnym tłumy uczestników, w tym przedstawicieli sołectw gminy Pietrowice Wielkie oraz reprezentantów gmin sąsiednich. Świąteczne dania i wypieki zaprezentowały Cyprzanów, Żerdziny, Amandów, Pietrowice Wielkie, Pawłów, Gródczanki, Samborowice, Bojanów z gminy Krzanowice, Bieńkowice z gminy Krzyżanowice, Gamów z gminy Rudnik oraz Turze z gminy Kuźnia Raciborska.
Gościem wydarzenia był wiceminister edukacji Henryk Kiepura. Na festiwalu obecni byli również posłanka Gabriela Lenartowicz, senator Henryk Siedlaczek, wicemarszałek województwa śląskiego Grzegorz Boski oraz radny wojewódzki Bronisław Karasek. Rolę gospodarzy pełnili starosta raciborski Grzegorz Swoboda i wójt Pietrowic Wielkich Adam Wajda. Byli burmistrzowie i wójtowie, radni i licznie mieszkańcy.
Nie zabrakło występów artystycznych. Na scenie zaprezentowały się dzieci z miejscowych placówek oświatowych, a także zespół taneczny Źródło, który zadbał o folklorystyczną oprawę wydarzenia.
Stoły uginały się od świątecznych przysmaków. Goście mogli skosztować żurków, mazurków, faszerowanych jajek, galaretek, serników, wiosennych śledzików, domowego chleba na zakwasie, pieczeni, sałatek, babek, ciast, ciasteczek, tortów oraz śląskiej szpajzy. Festiwal stał się nie tylko kulinarną ucztą, ale także okazją do integracji mieszkańców i kultywowania lokalnych tradycji.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany