Wybrano najlepszą moczkę i kutię
17 rodzajów moczki i 4 kutii przyniesiono na wczorajszy II Raciborski Festiwal Moczki i Kutii zorganizowany przez Dawida Wacławczyka, właściciela Końca Świata. 7-osobowe jury wybrało te najsmaczniejsze. Konkursowi towarzyszył wieczór kolęd i pastorałek.
Raciborski Festiwal Moczki i Kutii cieszy się dużym zainteresowaniem. Do drugiej edycji zgłoszono 17 rodzajów moczki i 4 kutii. Konkurs zorganizował Dawid Wacławczyk, właściciel Końca Świata. Te świąteczne smakołyki do raciborskiego pubu przyjechały m.in. z Tworkowa, Krzyżanowic, Bieńkowic, Chwałowic, a nawet Rybnika.
– W tym roku festiwal odbywa się pod honorowym patronatem prezydenta Mirosława Lenka. Dostarczył on nagrody dla zwycięzców, ale sam nie przyszedł, bo jest na urlopie – tłumaczył Dawid Wacławczyk.
Najsmaczniejszą moczkę i kutię wybierało 7-osobowe jury w składzie: Tomasz Latoń, właściciel kawiarni Poza Czasem, Tadeusz Bylica ze stowarzyszenia Ekoland, specjalista od zdrowego żywienia, Tomasz Czerwiński z hotelu Polonia, Bartłomiej Adamski z Mam Catering, Krystyna Lamczyk z Koła Gospodyń Wiejskich z Tworkowa, Elżbieta Wądołowska z Uniwersytetu III Wieku oraz organizator i pomysłodawca konkursu Dawid Wacławczyk.
Uczestnikom, kibicom i widzom, którzy przyszli posmakować świątecznych specjałów, towarzyszyli muzycy zaprzyjaźnieni z lokalem: świąteczna grupa kolędnicza działająca pod dowództwem Anny Jegerskiej-Michalskiej i Grażyny Tabor oraz okolicznościowe trio kolędowe w składzie: Bogdan Bartnicki (skrzypce), Sebastian Mielnik (gitara) i Jan Kucznierz (piano).
Po półtoragodzinnej degustacji (poza stolikiem jury, smakołyki trafiały do degustacji wszystkich gości) ogłoszono wyniki tegorocznej edycji i wręczono nagrody. Książki ufundował prezydent, zaproszenia do Poza Czasem jego właściciel, a herbatki organizator konkursu.
Zwycięzcą w kategorii „moczka” została Martyna Lamczyk z KGW Tworków. Drugie miejsce przypadło Przystankowi Kulturalnemu Koniec Świata. Trzecią nagrodę zdobyła Agnieszka Tomaszowska z KGW Bieńkowice.
Własną nagrodę specjalną (wraz z oryginalnym zaproszeniem na deser, kawę i domową nalewkę) dla „Moczki z Fantazją” przyznał Tomasz Czerwiński z hotelu Polonia. Na scenie okazało się, że autorem wyróżnionej przez niego moczki jest Dawid Wacławczyk z Końca Świata.
Jury podkreślało wysokie walory smakowe niemal wszystkich zgłoszonych do konkursu moczek. Ustne wyróżnienia i szansę na przyszłoroczny awans otrzymali: Sebastian Mielnik, Ruta Piechaczek i Marek Rojczyk.
W kategorii kutii zgłoszono 4 potrawy. Tutaj także poziom był bardzo wyrównany. Nie mniej jednak tytuł zwycięzcy trafił w ręce Anny Kobylnik, która niniejszym obroniła tytuł zwycięzcy z poprzedniej edycji konkursu.
(k)
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany