Nudle w roli głównej
Centrum Kultury w Tworkowie jest miejscem prezentacji zdolności kulinarnych kucharek z gminy Krzyżanowice. Po kiszeniu kapusty, świątecznych jarmarkach, przysmakach ze świniobicia dziś przyszedł czas na potrawy z makaronu, po śląsku zwanego nudlami. Do jego zrobienia wykorzystano 100 jajek.
W spotkaniu wzięły udział panie z KGW Tworków, Krzyżanowice, Bieńkowice oraz Owisiszcze. Na miejscu przygotowały: ciasto z makaronem, sałatkę śledziową, łazanki, sałatkę z makaronu styropian, deser z makaronu i mrożonych owoców, zapiekankę z brokułami oraz sałatkę egzotyczną. W każdej z potraw były oczywiście nudle. O tym jak to dawniej to było „z tymi nudlami” opowiadała Krysia Lamczyk z KGW Tworków oraz inne panie. Krystyna Galda przygotowała tekst „Swojskie nudle”.
Na zakończenie przygotowano nudle ze 100 jajek. Ten swojski makaron będzie można nabyć 4 grudnia podczas kiermaszu bożonarodzeniowego.
opr. w
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany