Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności7 września 201419:02

Pyszna wołowina na dożynkach gminnych na Grabówce prosto od Ernestyna Janety!

Pyszna wołowina na dożynkach gminnych na Grabówce prosto od Ernestyna Janety! - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Region: - Mamy już duże doświadczenie w pieczeniu baraniny czy wieprzowiny, jednak dzisiejsze przedsięwzięcie jest największym z dotychczasowych - mówi Krzysztof Skorupski, szef marketingu Zakładu Ernestyna Janety z Lubomi. Dziś na dożynkach gminnych na Grabówce każdy mógł spróbować pysznej i aromatycznej wołowiny przygotowanej przez specjalistów zakładu E. Janety z Lubomi.

Największą atrakcją Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety z Lubomi przygotowaną na dzisiejsze gminne dożynki na Grabówce była pieczona jałówka. Półtoraroczna sztuka bydła piekła się nieco ponad 12 godzin. Jak wyglądał proces przygotowania wołowiny do pieczenia? - Jałówka była ubijana tydzień temu, następnie w chłodni przechodziła proces dojrzewania, dzięki któremu mięso skruszało. Potem była nacierana odpowiednio przygotowaną marynatą, oczywiście bez soli. Wczoraj wieczorem o godzinie 21.00 rozpaliliśmy ogień i zaczęliśmy ją piec w temperaturze około 60 stopni. Proces pieczenia takiej sztuki trwa od 12 do 15 godzin. Mięso wołowe piekło się na spokojnym ogniu, by nie wyschło, a także by miało odpowiedni smak. Cały czas mięso było polewane oliwą z wodą. Winem nastomiast polewaliśmy wołowinę na sam koniec, w kulminacyjnym etapie jej pieczenia - powiedział nam Marian Smyczek, główny technolog Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety z Lubomi.

- W marynacie zostały użyte zioła prowansalskie, a sama marynata powstała według naszego firmowego przepisu. Do przygotowania marynaty użyliśmy najlepszej jakości oliwy z oliwek. Wołowina była nacierana marynatą codziennie przez trzy dni - wyjaśnił Wojciech Stera, doradca kulinarny Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyna Janety z Lubomi. Jak podawana jest wołowina? - Mięso podajemy z surówkami. Pierwsza z nich jest pikantna. Do jej przygotowania użyliśmy gruszkę, paprykę peperoni i zwykłą paprykę, a także czerwoną cebulę. Drugą sałatkę przygotowaliśmy według przepisu naszego szefa - Ernestyna Janety. W skład tej sałatki wchodzi cebula, papryka, pietruszka, cytryna oraz przyprawy i oliwa z oliwek - powiedział nam Wojciech Stera.

Po co wołowina była polewana winem? - Ten rodzaj mięsa polewany jest winem do podkreślenia jej wykwintnego smaku i aromatu. Zastosowaliśmy dwa rodzaje wina, białe i czerwone, oba półwytrawne, z dwóch różnych szczepów winogron - podkreślił Stera.

Jak przyznają zgodnie pracownicy lubomskiego zakładu E. Janety pieczeniem wołowiny chcieli wypromować właśnie ten rodzaj mięsa. - Było to niesamowite wyzwanie, dzięki któremu chcieliśmy zwrócić uwagę na wołowinę, która jest bardzo zdrowym mięsem. Poza tym wołowina jest bardzo smaczna i sama w sobie aromatyczna - przekonuje Wojciech Stera. To pierwsze tak duże wyzwanie podjęte przez Zakład z Lubomi. - Piekliśmy już wielokrotnie baraninę, wieprzowinę, ale wołowiny jeszcze nie - mówił Marian Smyczek. Dzisiejszym pieczeniem pracownicy Zakładu E. Janety pokazali, że nie ma dla nich rzeczy niemożliwych i sprostają wszystkim wyzwaniom.

Autor: Sylwia Prusowska,fot. Arkadiusz Prusowski, sylwia@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Reklama
Aktualności16 kwietnia 202508:25

Podpalacz z Kuźni Raciborskiej w rękach policji

Podpalacz z Kuźni Raciborskiej w rękach policji  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
14
KPP, fot. arch. OSP Kuźnia Raciborska, KPP
Aktualności15 kwietnia 202509:24

Mieszkańcy Brzezia chcą, by Sosienka pozostała miejska. Ratusz chciał jej sprzedaży

Mieszkańcy Brzezia chcą, by Sosienka pozostała miejska. Ratusz chciał jej sprzedaży - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
19
Racibórz:

Mieszkańcy Brzezie zbierają podpisy pod petycją, by wzgórze Sosienka pozostało na mieniu miasta i służyło całej społeczności. To niezwykle ważne miejsce w brzeskim krajobrazie.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Nasz Racibórz 28.03.2025
27 marca 202520:16

Nasz Racibórz 28.03.2025

Nasz Racibórz 21.03.2024
20 marca 202518:23

Nasz Racibórz 21.03.2024

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.