Na raciborskim i opawskim dworze. Kulinarny projekt starostwa
Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu - to tytuł projektu, który chce zrealizować powiat raciborski. Partnerami będą Národní památkový ústav Ostrava oraz Slezská univerzita v Opavě.
Celem mikroprojektu jest utrwalenie i upowszechnienie wspólnego historycznego dziedzictwa regionu pogranicza poprzez odtworzenie średniowiecznych dworskich tradycji kulinarnych obowiązujących na Zamku Piastowskim i w Hradcu nad Morawicą, stworzenie nowych produktów turystycznych przyczyniających się do rozwoju ruchu turystycznego i zwiększenia zatrudnienia w Euroregionie.
Kluczowymi działaniami będą: przygotowanie, opisanie artefaktów-eksponatów, które zostaną prezentowane na wernisażach wystaw na Zamku Piastowskim oraz w Hradcu nad Morawicą; przygotowanie i wydanie dwóch publikacji w języku polskim oraz czeskim nt. ww. artefaktów, najważniejszych dworskich tradycji z epoki średniowiecza wraz z odtworzonymi przepisami na dworskie potrawy, a także dwie wystawy opisanych na Zamku Piastowskim i w Hradcu nad Morawicą.
Projekt ma być realizowany od listopada tego roku do października przyszłego.
(w)
fot. arch. portalu
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany