Spróbujcie potraw z lasu. Książka kucharska gratis
- Nie ma nic lepszego niż pożywienie pochodzące prosto z natury, towarzyszące nam od wieków. Pożywienie, którego źródłem był i jest las. W naszej publikacji znajdziecie aż 115 przepisów na przygotowanie niebanalnego obiadu, napoju czy deseru. Wszystkie przepisy zostały stworzone przez leśników, a kto jak kto, ale oni wiedzą najlepiej jak smaczny może być las - informują Lasy Państwowe, udostępniając gratis publikację.
Pozycja z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ziół, drzew, krzewów i krzewinek. Poza przepisami zawiera m.in. ciekawie opracowane kuchenne herbarium. Są przepisy na dania z dziczyzny, ale również z grzybów.
Spis treści
JEDZENIE DOBRE Z NATURY
MIARY I MIARKI
GRZYBY
DŻEMY, SOSY, SYROPY
OBIAD W LEŚNICZÓWCE? ZAPRASZAMY
KUCHENNE HERBARIUM
PRZEPISY NA CIASTA
OŁA, KWIATY, LIŚCIE
NAPOJE
DRZEWA, KRZEWY, KRZEWINKI
DZICZYZNA
DESERY
LOWE SPECJAŁY
Jeden z przepisów:
PIEROGI ZOSI
Składniki: 5 dag grzybów suszonych • 6–7 średnich ziemniaków • 2 cebule • tłuszcz • sól, pieprz
Gotujemy ziemniaki, najlepiej w całości, w mundurkach. Odcedzamy i studzimy. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, po upływie pół godziny wodę wylewamy, nalewamy świeżej i gotujemy je. Gdy będą miękkie, odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody, studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. Ziemniaki i grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy usmażoną cebulę, całość mieszamy i dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu i soli do smaku. Grzyby zamiast mielić, można drobniutko posiekać. Ciasto na pierogi, według dowolnego przepisu z rozdziału „Przepisy na ciasta” (s. 45) cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, na każde kładziemy czubatą łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłyną, wyjmujemy i wykładamy na talerze. Podajemy z dowolną omastą.
[TUTAJ] możesz pobrać całość (pdf)
Komentarze (0)
Dodaj komentarz