Lekka dieta na wiosnę bez nadwerężania budżetu - kilka pomysłów na wiosenne przepisy
Tegoroczna, mocno opóźniona wiosna sprawiła, że dłużej odczuwamy zmęczenie po zimie. Tym bardziej nasz organizm potrzebuje zastrzyku witamin i minerałów. Podpowiadamy, jakie zdrowe i lekkie posiłki można przyrządzić z wiosennych produktów sezonowych, które można nabyć w popularnych sieciach. W tym celu najlepiej odwiedzić serwis Gazetkomat, gdzie znajdują się ich gazetki promocyjne.
Nie tylko karkówka
Wiosna kojarzy nam się z początkiem sezonu grillowego. A jak grill – to „nieśmiertelna” karkówka i kiełbasa. Tymczasem na grillu można przyrządzać mnóstwo zdrowych dań, mięsnych i bezmięsnych. Najłatwiejsze do przyrządzenia są pieczarki, które poleca wydawana w sieci Carrefour gazetka promocyjna. Opakowanie 0,5 kg kosztuje tylko 4 zł (7,99 zł za kilogram).
Pieczarki czyścimy, ucinamy trzonki (które możemy wykorzystać do zupy lub sosu), a kapelusze napełniamy dowolnym farszem, na przykład:
- Mięsem mielonym, przyprawionym jak na kotlety, z dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki
- Serem feta, wymieszanym z jajkami, posiekanym koperkiem, czosnkiem i pieprzem (uwaga, nie solimy – ser jest wystarczająco słony)
- Wysmażonymi skwarkami z wędzonego boczku, zmieszanymi ze zrumienioną cebulą i posypanymi parmezanem
- Duszonymi rozdrobnionymi warzywami.
Tak przygotowane pieczarki układamy na folii aluminiowej i umieszczamy na grillu z pokrywą. Pieczemy do zrumienienia wierzchu. Podajemy z zieloną sałatą i pszenną bagietką – ta do nabycia w Carrefour w cenie 1,79 zł za sztukę o wadze 250 gramów.
Warzywa – skarbnica witamin
Skoro maj – to szparagi. Jednak z uwagi na opóźnioną wiosnę zapewne będą dostępne na przełomie maja i czerwca. Zanim to nastąpi, warto skorzystać z oferty niedrogich warzyw, które można kupić już teraz. W Carrefour są do nabycia polskie pomidory malinowe w cenie 5,99 zł za kilogram, czyli aż o 40 proc. taniej (normalna cena 9,99 zł). Natomiast ukazująca się w sieci Dino gazetka promocyjna poleca ogórki gruntowe po 5,99 zł za kilogram (normalna cena 11,99 zł). Właśnie zaczyna się sezon na ich kiszenie, a ogórki małosolne to nie tylko przysmak, ale i doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Poza tym ogórek to warzywo o najmniejszej wartości energetycznej; 100 gramów świeżego zawiera zaledwie 15,5 kcal, a kiszonego jeszcze mniej – 10,5 kcal. Pamiętajmy jednak, aby nie łączyć pomidorów i ogórków w jednej sałatce. W składzie ogórka znajduje się askorbinaza – enzym, który utlenia znajdującą się w pomidorach (i innych warzywach) witaminę C. Ogórki spożywamy zawsze osobno.
W Dino jest do nabycia rzodkiewka w cenie 0,99 zł za pęczek (normalna cena 2,49 zł). Można ją podać pokrojoną w plasterki, z dodatkiem posiekanego koperku i naturalnego jogurtu o zawartości tłuszczu 4,5 proc. – kubeczek 200 gramów do kupienia w Dino za 1,29 zł. Wystarczy lekko posolić do smaku. Dostępny jest również seler naciowy po 3,99 zł za sztukę (normalna cena 4,99 zł). Jest on głównym składnikiem doskonałej sałatki, która może stanowić także samodzielne danie.
Składniki dla czterech osób: 10 łodyg selera, 2 jabłka, 150 g prażonych pestek słonecznika, natka pietruszki, jogurt naturalny, sól i cukier do smaku, łyżka soku z cytryny. Wykonanie: pestki słonecznika prażymy na suchej patelni na złoto, jabłko obieramy i kroimy w kostkę lub paski i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało, seler kroimy podobnie, natkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, po czym dodajemy jogurt do pożądanej konsystencji sałatki i doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Mięso – niekoniecznie schabowy
Jeżeli nie możemy obejść się bez mięsa, możemy w Dino kupić schab w cenie 11,99 zł za kilogram. Warto jednak spróbować go w wersji, w jakiej podawany był przed wojną – pieczony w całości, w sosie własnym.
Składniki: 1 kg schabu, 1 łyżka majeranku, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej, sól, pieprz. Wykonanie: mięso umyć, osuszyć. Czosnek obrać, pokroić w słupki i naszpikować nimi mięso, robiąc małe nacięcia długim, cienkim nożem. Następnie natrzeć zmieszanymi przyprawami, umieścić w woreczku do pieczenia lub rękawie i wstawić do lodówki na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić mięso, piec przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez godzinę (zasada: 1 godzina na 1 kg mięsa po zmniejszeniu temperatury). Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim mięso przez 10 minut, aby „doszło”, wyjąć, pokroić w plastry i podawać z dowolnymi dodatkami.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany