Najlepsze źródła antyoksydantów – włącz je do swojej diety!
Obecnie bardzo dużo się mówi o roli antyoksydantów w diecie. Dzięki zdolności do neutralizacji wolnych rodników zmniejszają ryzyko nowotworów, cukrzycy oraz chorób serca. Gdzie znaleźć najsilniejsze antyoksydanty? Podpowiadamy.
Co to są antyoksydanty?
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są szeroką grupą związków chemicznych występujących w przyrodzie, posiadających właściwości neutralizowania wolnych rodników. Wolne rodniki to szkodliwe cząsteczki, tworzące się w organizmie pod wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Ich działanie prowadzi do uszkodzenia zdrowych komórek, czego efektem są różnego rodzaju choroby o podłożu zapalnym, miażdżyca, nowotwory. Nadmiar wolnych rodników osłabia organizm i przyspiesza starzenie. Dzięki antyoksydantom znajdującym się w żywności, zwłaszcza w niskoprzetworzonych produktach roślinnym, można skutecznie neutralizować wolne rodniki, aby zachować równowagę w organizmie.
Znaczenie antyoksydantów w diecie
Antyoksydanty powinny być obecne w diecie cały czas. Są jednak sytuacje, że nasz organizm może potrzebować ich więcej, np. w okresie nadmiernego stresu, przemęczenia, intensywnego odchudzania, narażenia na dym papierosowy. Wówczas należy zadbać o to, aby w naszych posiłkach nie brakowało naturalnych źródeł przeciwutleniaczy, m.in. witamin antyoksydacyjnych (β-karotenu, witaminy C, witaminy E) oraz polifenoli. W ten sposób chronimy organizm przed zintensyfikowanym atakiem wolnych rodników.
Najlepiej, gdy składniki te dostarczane są do organizmu wraz z pożywieniem. W przypadku antyoksydantów w tabletkach istnieje ryzyko ich nadmiernego spożycia, co wcale nie jest korzystne. Udowodniono, że terapeutyczne działanie antyoksydantów występuje wtedy, gdy spożywane są często, ale w umiarkowanych ilościach.
Najsilniejsze antyoksydanty – źródła
Bogate w antyoksydanty są przede wszystkim owoce i warzywa – przede wszystkim świeże, ale też suszone i mrożone. Co ciekawe, przeciwutleniacze występują też w takich produktach, jak gorzka czekolada. Poniżej przedstawiamy kilka najsilniejszych źródeł antyoksydantów w jedzeniu. Warto włączyć je do swojej diety!
- Żurawina
Ten maleńki, różowy owoc bogaty jest w witaminę C, dzięki czemu znany jest ze swoich korzystnych właściwości na układ moczowy, ale nie tylko. Oprócz kwasu askorbinowego znajdziemy w niej mnóstwo flawonoidów, mających korzystne działanie na układ krwionośny (m.in. zapobiegają miażdżycy). Najwięcej antyoksydantów posiada żurawina w niskoprzetworzonej formie – surowa, suszona, mrożona lub świeżo wyciśnięty sok z żurawiny.
- Aronia
To prawdziwa rekordzistka pod względem zawartości antocyjanów (polifenoli znajdujących się również w czerwonym winie). Około jedna łyżka aronii pokrywa dobowe zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty. Aronię warto spożywać na surowo (najlepiej po przemrożeniu, ponieważ ma wtedy największą koncentrację substancji bioaktywnych), a jeśli nie ma takiej możliwości – w postaci bezpośrednio tłoczonego soku i liofilizowanych owoców.
- Pomidory
W pomidorach znajduje się przeciwutleniacz o nazwie likopen. Ma on przede wszystkim działanie antynowotworowe – zmniejsza ryzyko raka prostaty i szyjki macicy. Ponadto obecność odpowiedniej ilości likopenu w diecie zmniejsza ryzyko zawału serca. Co ciekawe, największa koncentracja antyoksydantów występuje w pomidorach przetworzonych, np. w przecierze czy koncentracie pomidorowym.
- Buraki
Kolejnym źródłem naturalnych antyoksydantów są buraki. Występuje w nich m.in. betanina – ma ona właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, obniża także poziom złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Aby wydobyć maksimum działania przeciwutleniającego z buraków, warto je zakwasić, np. dodając do zupy lub surówki sok z cytryny. Korzystne jest też spożywanie zakwasu z buraków.
- Gorzka czekolada
Znaczny potencjał antyoksydacyjny ma też gorzkie kakao. Występują w nim przede wszystkim polifenole. Co ważne, im mniej przetworzona i ciemna jest czekolada, tym więcej jest w niej tych cennych substancji. Dowody naukowe wskazują na dobroczynne działanie antyoksydantów zawartych w kakao zwłaszcza na układ krążenia.
Chcesz wzbogacić swoją dietę w składniki antyoksydacyjne, kupuj zdrowe i ekologiczne produkty w sklepie Foods By Ann.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany