Kulebele z modrą kapustą, czyli zamkowy dziedziniec tonie w śląskich smakach
Festiwal "Śląskie Smaki", który właśnie trwa na zamku w Raciborzu, jest wyśmienitą okazją do skosztowania dań kuchni regionalnej i zapoznania się z jej kulinarnymi tradycjami.
Kopa pszczyńska z cytrusowym sorbetem i owocami, żur żeniaty, galert śląski, chrzanica, kociołek gajowego z mięsem z daniela i lanymi kluskami, comber z daniela z pęczotto buraczanym, kapuśnica po wiślańsku, żebroczka ze szpyrkami, placki pieczone na blasze ze szpyrkami, parzybroda, kulebele z modrą kapustą, zasmażaną kapustą i sosem, sznita sztajera czy dziki żur - to tylko niektóre dania, których można dziś skosztować na zamku. Do tego lody od koloru do wyboru, kawa i oczywiście złocisty napój z pobliskiego browaru, a na słodko ciasta i kołocze od kół gospodyń wiejskich z naszego regionu.
Z naszego powiatu prezentują się KGW Tworków, KGW Szonowice, Zabełków, Związek Śląskich Kobiet Wiejskich Gamowa oraz Cukiernia „Konditorei” Malcharczyk.
Organizatorzy:
• Śląska Organizacja Turystyczna
• Powiat Raciborski
• Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim w Raciborzu
Komentarze (0)
Dodaj komentarz