Najlepsze przepisy na weekendowe śniadania z owocami
Śniadanie – jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia – zasługuje na szczególną uwagę. Na równie wielką uwagę zasługują Twoi bliscy, kiedy więc nadejdzie wolny weekend, zaskocz ich wyjątkowym śniadaniem, które pozwoli Wam w cudowny sposób rozpocząć dzień. Pancakes z truskawkami zawsze sprawdza się doskonale, ale poznaj też inne przepisy, dzięki którym zostaniesz bohaterem każdego poranka!
Pancakes z truskawkami – proste i efektowne zarazem
Pancakes to ciekawa alternatywa dla dobrze nam znanej europejskiej wersji naleśników. Amerykańskie placuszki są znacznie mniejsze i grubsze. Do ich przygotowania, poza mąką, jajkiem i mlekiem, wykorzystuje się również drożdże, sodę lub proszek do pieczenia. Mleko można zastąpić jogurtem naturalnym. Aby pancakes z truskawkami były jeszcze bardziej miękkie i puszyste, oddziel żółtko od białka i ubij białko na sztywną pianę.
Gotowe naleśniczki amerykańskie możesz ułożyć w stos i podać pozostałe składniki oddzielnie lub udekorować każdy placek. Do tego celu użyj kremu Nutella® (15 g na każdą porcję – możesz go rozsmarować na placku lub wycisnąć ciekawe wzory przy pomocy szprycy) i świeżych truskawek. Obecnie świeże owoce w sklepach są na wyciągnięcie ręki cały rok, więc bez trudu je zdobędziesz. Naleśniki możesz udekorować także innymi owocami, np. malinami, kiwi, bananem, jagodami.
Tort na śniadanie? Tak!
Pamiętaj o tym, że nie ogranicza Cię nic poza własną wyobraźnią! Z tym tortem poradzisz sobie śpiewająco nawet wówczas, gdy nie możesz nazwać się mistrzem cukiernictwa. Bazą ponownie mogą być niewielkich rozmiarów pancakes. Możesz też wykorzystać biszkopt (upieczony samodzielnie lub kupiony w sklepie). Pierwszy placek posmaruj serkiem mascarpone i ułóż na nim ulubione świeże owoce. Przykryj go kolejnym plackiem, który posmarujesz kremem Nutella® (15 gramów w zupełności wystarczy). Teraz następny placek i następne nadzienie – możesz sięgnąć np. po ulubiony dżem lub konfiturę. Wierzch ostatniego placka posyp cukrem pudrem. Możesz też udekorować go kleksem bitej śmietany i kolejną porcją owoców.
Omlet z rabarbarem – słodycz i orzeźwienie w jednym
Omlet to bardzo smaczna potrawa, której walory kulinarne docenili już starożytni Rzymianie. Jak się okazuje, istnieją liczne przepisy na omlet. Dla przykładu omlet francuski podawany jest obowiązkowo na słono, z kolei omlet biszkoptowy świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Hiszpańska tortilla i włoska frittata także są odmianami omleta.
Do rabarbaru świetnie będzie pasować omlet biszkoptowy, zwany również rzymskim. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz żółtka i białka. Cały czas mieszając, ostrożnie wsyp trochę przesianej mąki i dodaj szczyptę soli. Powstałą masę wylej na patelnię i smaż na odrobinie masła lub na formę do ciasta i piecz w piekarniku. W tym czasie przygotuj rabarbar – duś go na wolnym ogniu z dodatkiem cukru aż do miękkości. Kiedy omlet nieco przestygnie, pokrój go na mniejsze części. Na każdą z nich wyłóż trochę rabarbaru, udekoruj kremem Nutella® (najlepiej przy pomocy szprycy) oraz listkiem mięty.
Nie bój się niebanalnych, odważnych rozwiązań i połączeń smakowych. Czasem te najbardziej nietypowe okazują się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Wykorzystaj wolny czas na wspólne pichcenie z najbliższymi i ciesz się każdą chwilą spędzoną w tak cudownym towarzystwie!
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany