Interesujące fakty na temat kieliszków do wina
Trudno jest wyobrazić sobie dobre wino z czegoś innego, niż jakościowy kieliszek do wina. Czy jednak takie szkło zawsze wyglądało tak, jak współcześnie? Dziś zapraszamy do zapoznania się z interesującymi faktami na temat szkła przeznaczonego do picia tego wyjątkowego trunku.
1. Kieliszki do wina pochodzą ze średniowiecznej Wenecji
Współczesne szkło, jakie znamy, prawdopodobnie pojawiło się około 1400 roku w Wenecji. Ludzie, nawet w starożytnym świecie, używali szkła do picia wina od dłuższego czasu, ale projekt, o którym myślimy – zakładający istnienie miski, kielicha i podstawy – wywodzi się ze średniowiecza. Wtedy Wenecja była swoistym przyczółkiem produkcji dmuchania szkła. Wenecjanie nauczyli się oczyszczać swoje alkaliczne źródło, co oznaczało, że mogli wytwarzać „cristallo” – czyli przezroczyste szkło.
2. Nóżka kieliszka może wywodzić się z naczyń religijnych
Skąd pochodzi nóżka kieliszka? Prawdopodobnie z kościoła. Ta występowała już na kubkach wykonanych z metalu, które były używane do komunii świętej. Pozwalała kapłanowi łatwiej podnieść kielich do kongregacji, aby wszyscy mogli go zobaczyć.
3. Wczesne kieliszki do wina dostały „choroby szkła”
Kiedy weneccy szklarze zaczęli oczyszczać swoje surowce z pierwiastków nadających kolor, nieumyślnie usunęli niektóre rzeczy, które czyniły szkło trwałym, jak wapno, które działało jako stabilizator. Oznaczało to, że oryginalne przezroczyste szkła mogły dość szybko ulec zniszczeniu w normalnym powietrzu.
Objawy choroby szkła początkowo polegały na „płakaniu”, kiedy wilgoć powodowała wypłukiwanie zasadowości ze szkła oraz występowaniu serii bardzo drobnych pęknięć spowodowanych utratą alkaliów, które ostatecznie niszczyły naczynie.
4. Anglicy odkryli sekret mocniejszego szkła
W XVII wieku Anglicy zaczęli podążać śladami Wenecjan i tworzyć własny przemysł szklarski. Kluczowy moment w rozwoju szkła nadszedł, gdy angielskie siły zbrojne poprosiły szklarzy o zaprzestanie wycinania dębów w celu podsycenia pożarów. Te bowiem szybko się wyczerpywały i nadal były potrzebne do budowy statków.
Tak więc angielscy szklarze przeszli na węgiel morski. Spalał się do znacznie wyższych temperatur, tworząc cieplejsze piece, które natychmiast wzmacniały szkło. To pozwalało również na produkcję mocniejszych butelek. Te przy okazji odegrały kluczową rolę w narodzinach szampana.
5. Anglicy również sprawili, że szkło zaczęło błyszczeć
W latach siedemdziesiątych XVII wieku anglik George Ravenscroft był odpowiedzialny za próby ulepszania i upiększania szkła. Dodał do mieszanki tlenek ołowiu i krzemień, dzięki czemu szkło było jeszcze mocniejsze i wyglądało prawie jak kryształ. Tlenek ołowiu sprawia, że szkło mieni się, ponieważ wpływa na sposób przechodzenia światła – powoduje, że różne kolory światła przemieszczają się z różnymi prędkościami, co jest procesem znanym jako dyspersja.
Podsumowanie
Mamy nadzieję, że ciekawostki przedstawione w niniejszym artykule was zaciekawiły i sprawią, że jeszcze bardziej docenicie kieliszki do wina i trunek ten w sam sobie. Lepszej okazji nie można sobie wymarzyć, ponieważ za oknem lato, a jest to idealna pora na jego degustowanie.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany