Przegląd najciekawszych narzędzi cukierniczych do domu i użytku profesjonalnego
Akcesoria cukiernicze to szeroka grupa produktów, które umożliwiają przygotowywanie deserów szybciej i wygodniej. Już kilka prostych narzędzi pozwala istotnie skrócić czas spędzony w kuchni. Większość akcesoriów cukierniczych kosztuje niewiele i zajmuje mało miejsca. Jakie wybrać do restauracji, cukierni lub po prostu do domu?
Kto powinien zaopatrzyć się w narzędzia cukiernicze i gdzie można je kupić?
Produkty tego rodzaju od lat wykorzystuje się w profesjonalnych restauracjach oraz cukierniach. Są przydatne na wszystkich etapach tworzenia deserów – od mieszania składników, przez pieczenie, po dekorowanie i porcjowanie. Narzędzia cukiernicze pomagają kucharzom przygotowywać słodkie potrawy szybko i dokładnie, również w dużych ilościach.
Obecnie profesjonalne sprzęty i akcesoria cukiernicze można kupić przez internet, składając nawet niewielkie zamówienie. Przykładem jest hurtownia gastronomiczna Gastro-Swiss – https://gastro-swiss.pl/ – która oferuje profesjonalne produkty dla restauracji, prowadzi równocześnie wygodny sklep online, dostępny dla każdego amatora gotowania.
Narzędzia cukiernicze – etap przygotowywania deserów
W sprawnym przygotowywaniu deserów pomaga szereg niewielkich akcesoriów: są to specjalnie wyprofilowane, nieprzywierające wałki, wybieraki do ciasta przystosowane do pracy z gorącym materiałem, czy rolki dziurkujące. Te ostatnie pozwalają na przykład szybko napowietrzyć ułożony wcześniej placek przez wycięcie niewielkich otworów (w domowych warunkach czynność tę często wykonuje się widelcem). Warte uwagi są również rolki tnące, pozwalające nadawać wypiekom określone kształty, np. delikatną siatkę z ciasta układaną na wypiekach z owocami, czy grzebień charakterystyczny dla słodkich bułek. Podobny efekt pozwalają osiągnąć także skrobki cukiernicze.
Wśród bardziej zaawansowanych narzędzi cukierniczych, warto wymienić multifunkcyjny robot planetarny (który potrafi samodzielnie wyrabiać różne rodzaje ciasta, wytwarzać kremy i masy, ubijać pianę, ale także kruszyć, blendować, czy siekać poszczególne składniki).
Ozdabianie deserów przy użyciu narzędzi cukierniczych
Każdy właściciel restauracji lub cukierni wie, że na wrażenie kulinarne składa się nie tylko smak potrawy, ale i sposób jej podania. Aspekt estetyczny ma szczególne znaczenie w cukiernictwie, i właśnie dlatego na rynku znajdziemy wiele produktów do dekorowania deserów. Warto wymienić tutaj tradycyjne pędzelki oraz szpachelki do nakładania masy, dostępne w wielu wielkościach.
W przygotowywaniu ciast i tortów niezastąpiony będzie także worek do wyciskania kremu – papierowy lub silikonowy. W profesjonalnym użytku stosuje się wielorazowe, stalowe końcówki dekoracyjne do rękawów. Pozwalają tworzyć wzory o różnych kształtach, w tym także bardziej skomplikowane (np. wstążek, gwiazdek, czy określonych kwiatów).
Porcjowanie i ekspozycja
W wygodnym i estetycznym porcjowaniu produktów pomogą dobrej jakości noże cukiernicze. Możemy kupić specjalne noże do tortów (szersze, z grubą rączką), czy narzędzia z wydłużonym ostrzem, idealne do krojenia i podawania tart oraz tradycyjnych ciast pieczonych na dużej blasze.
W profesjonalnych kuchniach wykorzystuje się specjalne znaczniki, dzięki którym wypieki można podzielić na idealnie równe kawałki. Do tortów wykorzystuje się znaczniki okrągłe, a do wypieków na planie prostokąta specjalne produkty rozstawne. W ten sposób kilkoma prostymi ruchami można poporcjować całe przygotowane wcześniej ciasto.
W atrakcyjnej ekspozycji potraw pomogą patery, dostępne w różnych wariantach – w sklepach znajdziemy proste płaskie modele, ale także kilkustopniowe, przystosowane do prezentowania większej ilości wypieków.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany