Suszarki do żywności - dlaczego warto suszyć grzyby, owoce i warzywa?
Suszarka do owoców, warzyw i grzybów to bardzo przydatne urządzenie, którego nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Dzięki niemu nie zmarnujesz nadmiaru świeżych produktów, przygotujesz się na zimę i zapewnisz dziecku smaczną przekąskę do szkoły. Poznaj wszystkie powody, dla których warto mieć suszarkę do żywności.
Zasusz nadmiar
Klęska urodzaju jest dobrze znana wszystkim działkowcom. Duża liczba owoców na drzewach cieszy tylko do czasu, w którym okazuje się, że nie ma co z nimi zrobić. Bo ileż można jeść surowych jabłek, przerabiać je na szarlotki, dżemy i kompoty? Suszenie, nie tylko jabłek, to jeden z lepszych sposobów na przedłużenie ich terminu przydatności do spożycia. Zasuszone owoce, warzywa i grzyby można zużyć nawet po kilku latach, jeśli będą przechowywane w suchym i przewiewnym miejscu.
Poznaj wszystkie suszarki do żywności na eldom.eu i wybierz najlepszą dla siebie.
Zasusz na potem
Nawet jeśli nie cierpisz na nadmiar owoców i warzyw możesz zasuszyć część z myślą o zimie. Szczególnie warto traktować w ten sposób warzywa. Zimą wykorzystasz je do zrobienia zup, gulaszy warzywnych, leczo, zapiekanek itp. Dobrze jest suszyć też różnorakie owoce sezonowe, których zimą brakuje, np. śliwki, wiśnie, czereśnie, czarną porzeczkę.
Na zapas suszy się też grzyby, które szczególnie w okresie świątecznym są bardzo przydatne. Samodzielne zbieranie grzybów to przyjemność (trzeba tylko umieć to robić) i oszczędność. Suszone kosztują całkiem sporo.
Zasusz dla smaku
Owoce suszone mają smak zbliżony do świeżych, chociaż są mniej soczyste. Jeśli lubisz brzoskwinie, morele, gruszki czy nektarynki, nic nie stoi na przeszkodzie, by je zasuszyć i cieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem cały rok.
Suszone owoce są bardzo praktyczne, zwłaszcza dla dzieci. Nie mają soku, więc jest mniejsze ryzyko, że dziecko się zabrudzi. Susz jest bardzo lubiany nie tylko przez młodsze dzieci, ale i te starsze. Warto dawać tak przygotowane owoce do szkoły, jako dodatek lub zamiennik dla świeżych.
Zasusz dla witamin i minerałów
Suszenie owoców i warzyw odbywa się bez strat witamin i minerałów. Z tego względu można mówić o ich skoncentrowaniu w suszonych produktach. W miseczce suszonych bananów znajdzie się więcej witamin i składników odżywczych (w tym bardzo cennego potasu) niż w świeżym owocu. Tę właściwość suszu warto wykorzystywać zwłaszcza zimą. Dieta bogata w suszone owoce i warzywa będzie doskonałym sposobem na wzmocnienie organizmu i podniesienie odporności na infekcje.
Zasusz dla pewności
Dlaczego suszone owoce sprzedawane w sklepach zawsze są sypkie, a te domowe niekoniecznie? Bo niestety w tych pierwszych może znajdować się dodatek mąki. Jeśli chcesz uniknąć tego prezentu, susz owoce i warzywa w domu. Wówczas masz pewność, że w twoim suszu nie ma mąki. To szczególnie istotne w przypadku osób, które nie mogą jeść produktów z glutenem i z tego względu często rezygnują z kupowania (i jedzenia) suszonych owoców.
W przypadku grzybów domowe suszenie daje pewność, że nie suszymy robaków.
W artykule: 7 powodów dla których powinnaś mieć suszarkę do owoców w swojej kuchni, poznasz więcej argumentów przemawiających za kupnem suszarki. Zachęcamy do przeczytania!
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany