Higiena i porządek to podstawa każdego dobrego lokalu gastronomicznego. Oto elementy, które pomogą w codziennych zadaniach
Utrzymanie porządku w lokalu gastronomicznym jest nie tylko kwestią dobrej woli właścicieli czy estetyki. Wynika przede wszystkim z zapisów BHP, które jasno definiują, jakie standardy powinny spełniać bary czy restauracje. Do spełnienia czasem bardzo restrykcyjnych wymogów potrzebna jest profesjonalna chemia, akcesoria do sprzątania i wreszcie miejsca do ich przechowywania.
Na zapleczu w lokalu gastronomicznym powinno być wydzielone miejsce na pomieszczenie socjalne czy tzw. kantorek do przechowywania sprzętu sprzątającego oraz środków chemicznych. Należy oczywiście zdecydowanie oddzielić je od żywności. Zobacz, jakie wymogi wobec procedur sprzątania stawia Dobra Praktyka Higieniczna i z jakich urządzeń korzystać, aby jej przestrzegać.
Jakie sprzęty i środki czyszczące wybrać?
Do sprzątania potrzebujesz dobrych sprzętów oraz profesjonalnej chemii. Zwyczajne preparaty stosowane w domach nie sprawdzą się, ponieważ są mniej wydajne i nie działają tak skutecznie na tłuszcz, plamy czy zacieki. Poza tym ważne jest dopasowanie środków do powierzchni czy urządzeń, które będą myte. Inne preparaty sprawdzą się do czyszczenia lodówek i chłodni, inne do ekspresów, grilli, pieców, szyb oraz luster, odkamieniania, polerowania stali czy wreszcie dezynfekowania. Ich stosowanie jest regulowane przez GHP. Priorytetem jest pozbycie się resztek żywności zaschniętych na blacie lub pozostających w kratkach czy innych elementach małego AGD.
Do aplikowania środków czystości potrzebujesz akcesoriów. Przydatne będą ręczne szczotki, zapasy do mopów, szczotki twarde do stali, uniwersalne do warzyw, do zamiatania podłóg, blatów, kije uniwersalne.
Gdzie przechowywać środki i akcesoria do sprzątania?
Sprzęty sprzątające i środki chemiczne musisz gdzieś przechować. Najlepszym miejscem okaże się szafa porządkowa w dowolnym rozmiarze, często dostępna w wersji z umywalką. Konstrukcja spawana składająca się z elementów stalowych jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, łatwa w czyszczeniu, a także wysoce stabilna. W dopasowaniu szafy do wnętrza pomoże fakt, że jest ona produkowana w wielu rozmiarach od mniejszych 500 x 500 x 2000 mm do całkiem dużych 1000 x 500 x 2000 mm. Porównanie poszczególnych elementów wyposażenia znajdziesz na stronie https://iguanasklep.pl/meble-ze-stali-nierdzewnej/szafy-porzadkowe
W dodatku każdą szafę spersonalizujesz zmieniając położenie drzwi oraz przestawiając mobilną półkę na dowolną wysokość. Taka możliwość z pewnością sprawi, że codzienne czynności w kuchni staną się jeszcze prostsze i wydajniejsze.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany