Jak zostać dobrym baristą?
Kawa to napój znany ludzkości już od setek lat. Istnieje wiele tradycyjnych i nowoczesnych sposobów jej przyrządzania. Dobry barista oczywiście nie musi znać ich wszystkich, ale powinien mieć szeroką wiedzę na temat przygotowywania kawowych napojów. Jak nim zostać?
Czy do zostania baristą konieczny jest specjalny kurs?
Często można spotkać się z informacją o specjalistycznych kursach dla baristów, które organizowane są przez profesjonalne ośrodki szkoleniowe. Czy warto uczyć się zawodu właśnie w taki sposób? Z jednej strony jest to zdecydowanie sposób najłatwiejszy. Na tego rodzaju kursie można nauczyć się praktyczne wszystkich podstaw w krótkim czasie – wiele tu zależy oczywiście od kursu i zaangażowania uczestników. W ten sposób podstawy dostaje się praktycznie „na talerzu” i można skupić się wyłącznie na rozwijaniu nowych umiejętności. Zawodu baristy można nauczyć się też samemu, choć wymaga to zdecydowanie większej determinacji. Ostatecznie liczy się przede wszystkim praktyka w pracy i pasja do kawy. Najlepszy barista to ktoś, kto ciągle rozwija swoją wiedzą i zdobywa nowe umiejętności. To też ktoś, kto cały czas stara się dążyć do perfekcji, ciągle udoskonalając to, czego już się nauczył.
Najlepsze kawy dostępne na rynku
Nie da się jednoznacznie wskazać na konkretne marki kawy, jako na najlepsze. Istnieje co prawda kawa speciality, w przypadku której możemy być pewni jakości, jednak nie wszystkie dobre palarnie kawy starają się o to oznaczenie. W wielu miejscach na świecie istnieją małe, produkujące niewiele i zaopatrujące wyłącznie lokalny rynek palarnie. Taka palarnia kawy często oferuje naprawdę wyśmienitą, jedyną w swoim rodzaju kawę. Dobry barista powinien zawsze szukać czegoś lepszego, co może zaoferować swoim klientom i samodzielnie móc ocenić jakość kawy, której używa.
Rozpoznawanie różnych gatunków kawy
Istnieje ponad sto gatunków kawy, choć gospodarcze znaczenie mają w praktyce tylko dwa – arabica i robusta. Często używa się też ich mieszanek. Kawy dostępne na rynku różnią się też sposobem suszenia i palenia, co znacznie przekłada się na ich smak. Najlepsi bariści doskonale wiedzą, czym różni się suszona na słońcu i palona tradycyjnymi metodami kawa od odmian przygotowywanych w bardziej nowoczesny sposób.
Różne metody parzenia kawy
Istnieje ogromna ilość metod przygotowywania kawy. W europejskich kawiarniach najczęściej służy do tego wynaleziony we Włoszech ekspres ciśnieniowy, który pozwala na zaparzenie pysznego espresso. To jednak zdecydowanie nie wszystko. Zupełnie inny smak i właściwości ma kawa przygotowana metodą przelewową. Intensywnego smaku kawy arabskiej, czy tureckiej nie można z niczym porównać. Ciekawe metody jej parzenia rozwinęły się na Dalekim Wschodzie. Dobry barista nie musi wiedzieć o tych metodach wszystkiego, ale powinien zdawać sobie sprawę z bogactwa tradycji związanych z kawą.
Najważniejsze kawowe napoje i ich przyrządzanie
Sam kawowy napar to jeszcze nie wszystko. Istotą pracy baristy jest umiejętność przygotowywania z niego pysznych kawowych napojów z różnymi dodatkami. Ich różnorodność jest ogromna. Naukę zacząć powinno się od najprostszych i najbardziej popularnych. Wiedza na ten temat nie ogranicza się wyłącznie do nauki przyrządzania kawowych napojów, ale obejmuje również wiedzę o tym, jak i z czym je podawać, by smakowały najlepiej.
Praca baristy obejmuje więc wszystko – od znalezienia najlepszej kawy, przez przyrządzenie z niej naparu o idealnych właściwościach, do przyrządzenia z niego wybranego przez klienta napoju. Każda z tych rzeczy wymaga wiedzy, doświadczenia i umiejętności, które zdobywa się z czasem.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.