Oto dlaczego czystość wody przemysłowej jest tak ważna
Woda stanowi jeden z głównych surowców wykorzystywanych w przemyśle. Stosowana jest do mycia i płukania, ogrzewania i chłodzenia, sprzątania i dezynfekcji. Nie jest przeznaczona do spożycia przez ludzi i zazwyczaj posiada piątą klasę czystości. Niemniej podlega również określonym wymaganiom, gdyż biorąc bezpośredni udział w produkcji, pośrednio ma wpływ na końcową jakość i bezpieczeństwo wyrobów.
Woda przemysłowa – rodzaje i zastosowanie
Rozróżnia się następujące rodzaje wody przemysłowej:
● Woda technologiczna – dodawana do produktu w procesie jego wytwarzania, np. w przemyśle kosmetycznym lub spożywczym, w którym ponadto stosowana jest do mycia i obróbki surowców. Woda ta musi posiadać najwyższe parametry jakościowe, zgodne z normami przewidzianymi dla wody przeznaczonej do spożycia dla ludzi: Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 7 grudnia 2017 roku oraz Dyrektywą Rady 98/83/WE w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
● Woda techniczna – wykorzystywana pomocniczo, np. do obsługi maszyn i urządzeń. Np. woda kotłowa nie może zawierać substancji sprzyjających powstawaniu korozji, osadów oraz pienieniu się, zaś woda stosowana w procesach energetycznych nie powinna ponadto zawierać związków organicznych ani zanieczyszczeń mechanicznych. W każdym wypadku należy przestrzegać zaleceń producenta danego urządzenia. Nie dotyczy to wody do celów przeciwpożarowych, co do której nie ma wytycznych odnośnie właściwości
● Woda wtórna – będąca pozostałością po procesach technologicznych. W wielu zakładach przemysłowych, zwłaszcza z branży spożywczej, stosowany jest odzysk wody, umożliwiający zmniejszenie jej poboru do celów produkcyjnych, zgodnie z zasadami ekologii. Przed ponownym wykorzystaniem wodę wtórną należy poddać uzdatnieniu. Przemysł spożywczy jest branżą specyficzną, bowiem istnieją w nim – z oczywistych powodów – bardzo restrykcyjne wymagania względem jakości wody.
Badanie i uzdatnianie wody przemysłowej
Badanie wody jest niezwykle istotne przed jej wykorzystaniem w przemyśle, gdyż właśnie od niego zależy, do jakich celów zostanie przeznaczona. Przeważająca ilość wody musi zostać uzdatniona. Metoda uzdatniania zależy od typu zanieczyszczeń, ale też od rodzaju ujęcia wody. Szerszych zabiegów uzdatniających wymaga woda z ujęcia własnego niż z sieci wodociągowej, gdzie znajduje się już uzdatniona przez zakład wodno – kanalizacyjny.
Zakłady przemysłowe, posiadające własne ujęcie wody, na ogół mają również własne stacje jej uzdatniania. Wyposażone są one w filtry do usuwania zanieczyszczeń mechanicznych, reduktory twardości, systemy demineralizujące, filtry węglowe do odchlorowywania, a także lampy bakteriobójcze. Ponadto woda z własnego ujęcia może zawierać nadmiar żelaza, manganu i innych zanieczyszczeń, które należy usunąć przed zastosowaniem wody w przemyśle. Urządzenie stacji uzdatniania musi być poprzedzone gruntownym badaniem wody z własnego ujęcia, aby dobrać konfigurację stacji pod kątem składu wody. Badanie można zlecić poznańskiej firmie Granimex, wypełniając formularz na stronie granimex.com.pl.
Recykling wody jest coraz częściej wdrażany, szczególnie w zakładach przemysłu spożywczego, gdzie zużycie wody jest największe, głównie w zakładach mięsnych i mleczarskich. W tym celu budowane są przemysłowe oczyszczalnie ścieków; ich funkcjonowanie umożliwia ponowne wykorzystanie wody, zapobiega emisji do środowiska szkodliwych substancji, a także obniża koszty produkcji.
Zwalczanie skażeń mikrobiologicznych
Woda przemysłowa powinna być wolna od szkodliwych mikroorganizmów – bakterii, wirusów i pierwotniaków. Odpowiednie zabezpieczenie wody przed drobnoustrojami stanowi priorytet Światowej Organizacji Zdrowia. Dotyczy to zwłaszcza wody stosowanej w przemyśle spożywczym, nie tylko używanej bezpośrednio do produkcji żywności, ale także technicznej.
Właściwa dezynfekcja może zapewnić czystość mikrobiologiczną wody. W zakładach przemysłowych stosuje się wciąż środki chemiczne na bazie chloru (podchloryn lub dwutlenek chloru). Pociąga to jednak za sobą konieczność ustawicznej kontroli jakości wody. Dlatego coraz częściej wdrażana jest metoda dezynfekcji za pomocą lamp bakteriobójczych, emitujących promienie ultrafioletowe. Jest to metoda droższa, jednak w dłuższym okresie bardzo opłacalna, poza tym nie powoduje zmian składu chemicznego wody ani powstawania żadnych substancji ubocznych. W przypadku zwiększonego zagrożenia, dla większej pewności można stosować metodę mieszaną – lampy UV oraz chemii odkażającej.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.