Ogórki omy Hildy spod Raciborza z prestiżową nagrodą

W Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się dwudziesty pierwszy finał regionalny Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę województwa śląskiego. Sukces odniosła Zagroda na pograniczu państwa Marczińskich z Borucina w gminie Krzanowice.
W części gastronomicznej rywalizowało 6 zespołów, które zaprezentowały 12 dań, a do części na najlepszy produkt zakwalifikowano 43 produkty. Komisje konkursowe oceniły walory smakowe, specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją oraz zwyczajami kultywowanymi w regionie i przyznały wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i dwie potrawy otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2022”, wręczanej tradycyjnie podczas Wielkiego Finału Konkursu 25 września na targach Smaki Regionów w Poznaniu.
W kategorii produkty pochodzenia roślinnego - przetwory warzywne I nagrodę zdobyła „Zagroda na pograniczu” Joachima Marczińskiego za ogórki omy Hildy.
Zagroda słynie z produkcji serów. Jej wyroby można nabywać na raciborskim Bio-Bazarze, zawsze w pierwszą sobotę miesiąca na Przystanku Koniec Świata przy ul. Karola Miarki w Raciborzu.
W zagrodzie gotował Remigiusz Rączka
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany