Raciborzanie dowiedzieli się jak robić pyszne lody
26 stycznia dzieci i młodzież z Raciborskiego Centrum Kultury uczestniczyła w warsztatach produkcji lodów rzemieślniczych w Lyskach w powiecie rybnickim.
Tomasz Dybała, właściciel Manufaktury Rybnickich lodów rzemieślniczych, pasjonat i pomysłodawca warsztatów, przygotował wprowadzenie, które dotyczyło zdrowej żywności oraz podstawowych zasad bezpieczeństwa. Ponieważ warsztatowicze pracowali z ciekłym azotem, ta wiedza była dla nich bardzo przydatna.
Tuż po wejściu ogromne wrażenie zrobiły już same stanowiska pracy, które przygotowano na wzór programu Top Chef.
37 uczestników warsztatów podzielono na 16 załóg, gdzie każda z nich produkowała lody z pełnym zaangażowaniem, wykorzystując smaki na bazie naturalnych składników. 16 załóg, więc 16 smaków i to wszystko TYLKO dla nich. Były jagody, maliny, wanilia, mango, kawa i ulubione ciasteczka oreo. Każda załoga komponowała swój niepowtarzalny smak.
Po warsztatach był czas na krótki odpoczynek, po którym każde dziecko otrzymało gofra, lemoniadę lub zimową herbatę, a wszystko oczywiście według przepisu p. Tomasza. Na zakończenie każdy mógł spróbować popcornu zamrożonego w ciekłym azocie. Warsztaty feryjne w RCK odbywały się dzięki wsparciu finansowemu Miasta Racibórz.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany