Mała czarna bez tajemnic
Są zapachy, które przywołują na myśl miłe, ciepłe i przyjemne chwile. Zapachy, które mogą przenieść naszą wyobraźnię w całkiem inne miejsce. Tak było 16 listopada w bibliotecznej filii nr 9 w Brzeziu podczas spotkania „Mała czarna”.
Zapach świeżo mielonej kawy unosił się w powietrzu, witając już od progu wszystkich przybyłych swym niezwykłym aromatem. Czy może być coś lepszego od spotkania ze znajomymi przy filiżance aromatycznej kawy
z pysznymi dodatkami celebrując moment jej zaparzania? Zdecydowanie tak! Połączenie kawy z dobrą książką.
Kawa jest jednym z ulubionych napojów, na całym świecie ludzie spożywają dziennie około 2,25 miliarda filiżanek. Istnieje ponad 100 gatunków kawy, jednak istnieją dwa główne, które są najpopularniejsze: Arabica i Robusta. Czym one się różnią?
O procesie zbierania, suszenia, palenia i wielu innych ciekawostkach związanych z tym czarnym napojem opowiedział pan Piotr Mojżyszek z Opowiadamy o Świecie. Uczestnicy spotkania mogli również porównać smaki kaw z różnych krańców świata, poznać wiele sposobów jej parzenia oraz porozmawiać o książkach. Mówi się, że papier jest użytecznym nośnikiem zapachów… dlatego książki z filii nr 9 jeszcze długo będą pamiętać o tak aromatycznym spotkaniu.
Wydarzenie przeprowadzone było w ramach projektu „Pozytywnie zaBOOKowani”, który Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Raciborzu realizuje dzięki dofinansowaniu ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany