Jak dobrze zdać egzamin?
Już 24 kwietnia gimnazjaliści przystąpią do pisania pierwszej części egzaminu. Niebawem stres związany z egzaminem zaczną przeżywać też maturzyści. Jak zatem sprawić, by tego dnia czuć się dobrze i pewnie, myśleć rozważnie, być skoncentrowanym, mieć siłę i energię potrzebną do napisania egzaminu?
Ważnym elementem, który wpływa na wyniki w nauce jest zdrowe odżywianie. Czy wyobrażasz sobie napisanie bardzo ważnego egzaminu bez wcześniejszego zjedzenia śniadania? O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy gimnazjalistów. - Nie wyobrażam sobie napisania sprawdzianu, a tym bardziej egzaminu bez śniadania. Jak się jest głodnym, to się nie myśli - powiedziała Żaneta Burek z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Kornowacu. - Śniadanie jem zawsze, zwykle kanapkę, jajecznicę, piję też mleko. Do szkoły zabieramy też drugie śniadanie - wyjaśniła Paulina Buda z tej samej placówki. - W naszej szkole prowadzony był projekt pod nazwą "Czy wiesz co jesz?". W trakcie tych zajęć uczyliśmy naszych młodszych kolegów i koleżanki obliczania BMI, zapoznaliśmy się też z chorobami wynikającymi z zaburzeń odżywiania, dlatego naprawdę wiemy jak ważne są zdrowe posiłki - powiedziała koleżanka Żanety i Pauliny, Marta Hajduk.
Zdrowa dieta przede wszystkim odżywia, ale też dostarcza energię potrzebną do nauki, wpływa na poprawienie procesu przyswajania wiedzy oraz na koncentrację. Najważniejszym posiłkiem każdego człowieka powinno być śniadanie. - Śniadanie jest bardzo ważne, bez śniadania ani rusz - powiedziała gimnazjalistka z placówki w Krzanowicach, Justyna Abrahamczyk. - Jak się jest głodnym, to się skupia tylko na myśleniu o posiłku, o zaspokojeniu głodu. Nie można się wtedy skupić na nauce - dodały jednogłośnie Justyna Grzesiczek i Sandra Sztuka. - Często na śniadanie jemy płatki zbożowe z mlekiem, czasem jogurt, kanapkę, wafle ryżowe - powiedziały uczennice Gimnazjum w Krzanowicach.
- Śniadanie dostarcza nam energię na start. To pierwszy zastrzyk sił, dzięki któremu można się skoncentrować. Co jemy? Zwykle kanapki, płatki, jogurty, warzywa i owoce - powiedzieli uczniowie G 3 w Raciborzu.
Jak zatem powinno wyglądać śniadanie ucznia? - Podstawą zdrowego śniadania powinny być węglowodany złożone w postaci np. pełnoziarnistego pieczywa czy płatków owsianych – radzi specjalistka ogólnopolskiego programu edukacyjnego "Jedz smacznie i zdrowo", który prowadzony jest przez markę WINIARY we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności dla gimnazjalistów. Misją „Jedz smacznie i zdrowo” jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. Kolejnym ważnym składnikiem posiłku powinny być nienasycone kwasy tłuszczowe, które warunkują prawidłowy rozwój mózgu i sprzyjają zwiększaniu inteligencji. Kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach morskich, ale również olejach roślinnych i nasionach np. pestkach dyni czy słonecznika. Ważny również jest magnez zawarty w bananach, warzywach liściastych, migdałach i kaszy.
W ramach projektu firmy WINIARY uczniowie zdobywają wiedzę na temat zależności pomiędzy prawidłowym odżywianiem a wynikami w szkole. Czy zatem gimnazja powiatu raciborskiego biorą udział w projekcie? - Owszem, w akcji edukacyjnej "Jedz smacznie i zdrowo", z powiatu raciborskiego, udział biorą: Zespół Szkół w Pietrowicach Wielkich - Gimnazjum 1 klasa, Zespół Szkół Ogólnokształcących w Bieńkowicach 1 klasa, Zespół Szkół Ogólnokształcących w Grzegorzowicach 2 klasy, Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych Kuźnia Raciborska 2 klasy, Zespół Szkół Ogólnokształcących Rudnik 1 klasa, Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Nędzy 1 klasa. Łączna liczba uczniów – 146. Łączna liczba nauczycieli – 7 - poinformowała Joanna Brewińska z zespołu programu "Jedz smacznie i zdrowo".
- Do udziału w programie "Jedz smacznie i zdrowo" w naszej placówce zgłosiło się 24 uczniów. W ramach zajęć gotujemy, przyrządzamy zdrowe potrawy. Uczniowie zapoznają się z zasadami prawidłowego i zdrowego odżywiania - wyjaśniła prowadząca zajęcia, Joanna Galas, nauczycielka pracująca w Zespole Szkolno-Gimnazjalnym w Nędzy.
Ten projekt nie jest jedynym dotyczącym zdrowego odżywiania realizowanym w placówkach oświatowych w powiecie raciborskim. - W ramach projektu "Trzymaj formę" zorganizowaliśmy program edukacyjny "Czy wiesz co jesz?" - wyjaśniła nauczycielka z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Kornowacu Aleksandra Kowalska. - Uczniowie przygotowywali śniadania, uczyli swoich młodszych kolegów zasad obliczania BMI, układali jadłospisy, badali nawyki żywieniowe kolegów, dowiedzieli się też jakie skutki wynikają z zaburzeń odżywiania - dodała Aleksandra Kowalska.
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że zdrowe śniadanie ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gimnazjaliści i maturzyści, nie zapomnijcie o śniadaniu przed egzaminem!
Sisi
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany