Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym w Rudach
8 listopada wychowankowie i nauczyciele Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Rudach wzięli udział w Zdrowym Śniadaniu w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Justyna Dudek i Martyna Wojciechowska-Urban przyniosły do szkoły wszystko to, co niezbędne, aby przygotować zdrowe kanapki.
Świeże warzywa, masło, wędliny, sery, jajka (organizatorzy dziękują za jajka sponsorowi, Józefowi Susce), ciemne pieczywo – żadne zdrowe produkty nie były obce. Pamiętając o higienie i bezpieczeństwie każda grupa przygotowała półmetrową kolorową kanapkę oraz dekoracyjnie ułożyła paterę z wędlinami, serami, warzywami. Po ocenie jury i wyborze najładniejszej/najsmaczniejszej kanapki podopieczni wspólnie z dyrekcją i nauczycielami zjedli obfite i zdrowe śniadanie.
W ten sposób młodzież poznaje zasady zdrowego odżywiania i kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe. Młodzi wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i dzięki niemu mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę na zajęcia sportowe. Na zakończenie uczniowie rozwiązali krzyżówkę o tematyce kulinarnej i z jabłkiem w dłoni wrócili na lekcję.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany