Ośmiornica z musem selerowym, gazpacho, bruschetta i paella z krewetkami na konferencji CKZiU nr 1
Uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu przygotowali hiszpańskie dania na konferencję podsumowującą projekt "Zagraniczne praktyki kluczem do sukcesu na rynku pracy".
"Zagraniczne praktyki kluczem do sukcesu na rynku pracy" to jeden z trzech projektów programu Erasmus realizowanych w CKZiU nr 1, w ramach których uczniowie wyjeżdżają na miesięczne praktyki za granicę. Obecny projekt rozpoczął się 1 czerwca 2015 roku, a zakończy się 30 maja 2017 roku. Wzięli w nim udział uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik analityk i technik obsługi turystycznej. 36 uczniów odbyło swoje praktyki w przedsiębiorstwach w Granadzie, Andaluzji na południu Hiszpanii. Pierwsza 18-osobowa grupa wyjechała w maju, a druga w październiku 2016 roku.
W czasie konferencji koordynatorki projektu - Iwona Niklewicz-Wróbel i Małgorzata Warwas przybliżyły zgromadzonym gościom idee i założenia programu Erasmus+ oraz cele projektu, którymi są: zdobycie nowego doświadczenia zawodowego, podniesienie jakości kształcenia zawodowego, zwiększenie mobilności edukacyjnej i zawodowej uczniów, a ponadto doskonalenie znajomości języka angielskiego i wzrost kompetencji osobistych uczestników.
Podczas spotkania uczniowie dzielili się swoimi doświadczeniami zdobytymi na praktykach i wrażeniami z wycieczek po pięknej Andaluzji, które odbywały się w ramach programu kulturowego. Zwiedzili oni: Cordobę, Sevillę, Gibraltar, Salobreñę, Alpujarę. Ponadto w Granadzie zobaczyli Alhambrę, dzielnicę Sacromonte, Albayzin, ogrody Carmen de Los Martires, byli na pokazie Flamenco.
Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w mobilności zagranicznej wydane przez Organizację Przyjmującą z Hiszpanii - firmę Europroyectos, dokument Europass Mobility, certyfikaty poświadczające udział w przygotowaniu z języka angielskiego i hiszpańskiego oraz certyfikat wydany przez Centrum zaświadczający o udziale w projekcie. Ponadto na pamiątkę udziału w projekcie uczniowie otrzymali przewodniki po Andaluzji i Sevilli oraz powerbanki.
Po oficjalnej części konferencji technicy żywienia i usług gastronomicznych zaprezentowali efekty umiejętności nabytych podczas praktyk za granicą w postaci hiszpańskich dań. Poczęstunek obejmował m.in.: tortillę z ziemniakami z chorizo, gazpacho, bruschettę, ośmiornicę z musem selerowym, tapasy z pesto bazyliowym i pesto pomidorowym z chorizo, melon w szynce, paellę z krewetkami, z kurczakiem i wiele innych przysmaków przygotowanych pod okiem Mirosławy Bajsarowicz-Placek.
Filmiki i prezentacje przygotowane przez uczestników projektu przywołały wspomnienia z podróży do Hiszpanii, a tapasy hiszpańską kuchnię.
A oto jak komentują udział w projekcie uczestnicy wyjazdów:
(...) To była przygoda mojego życia, nigdy tego nie zapomnę - Paulina.
(...) Moja znajomość języka angielskiego znacznie się poprawiła, a poprzez kontakt z ludźmi z całego świata stałam się pewniejsza siebie i otwarta na nowe znajomości - Marta.
(...) Praktyki za granicą dają ogrom możliwości i doświadczenia. Nie sądziłam, że tak dużo się nauczę - Jadzia.
(...) Wyjazd pozostawia wspaniałe wspomnienia i wrażenia, polecam każdemu - Rafał.
- Centrum istnieje krótko, bo od 1 września 2015 roku, a już realizujemy trzy projekty związane z mobilnością uczniów i nauczycieli. Dwa z nich zostały napisane przez Iwonę Niklewicz-Wróbel i Małgorzatę Warwas, którym bardzo serdecznie dziękuję - mówi Jacek Kąsek, Dyrektor CKZiU nr 1 w Raciborzu. - Uczestnictwo w projekcie to bardzo dobra okazja, by zdobyć doświadczenie zawodowe poza granicami naszego kraju. To także możliwość poznania innych kultur. Wierzę, że to doświadczenie wpłynęło na atrakcyjność kształcenia w zawodzie - dodaje Jacek Kąsek.
W ramach drugiego projektu realizowanego w CKZiU nr 1 "Europejska wymiana doświadczeń szansą na nowoczesną szkołę zawodową" na praktyki do Portugalii w maju bieżącego roku wyjedzie 18-osobowa grupa uczniów kształcących się w zawodach: technik budownictwa i technik architektury krajobrazu, a w październiku na Sycylię 18-osobowa grupa kształcąca się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług fryzjerskich i technik analityk.
Został także napisany i złożony kolejny projekt. Tym razem uczniowie pojadą na praktyki zagraniczne do Portugalii, Hiszpanii i na Teneryfę.
Konferencja odbyła się 17.03.2017 r. w sali bankietowej Hotelu Racibor***. Wśród zaproszonych gości byli: Tadeusz Ekiert - Prezes Zarządu Raciborskiej Izby Gospodarczej, Karolina Kunicka - Kierownik Referatu Promocji i Rozwoju Powiatu, Joanna Jacheć - Dyrektor Hotelu Racibor, wicedyrektorzy Centrum, nauczyciele, rodzice i uczestnicy wyjazdów.
Małgorzata Warwas, Iwona Niklewicz-Wróbel
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany