Reklama

Najnowsze wiadomości

Kultura i edukacja15 maja 201920:03

Uczniowie CKZiU nr 1 praktykują u najlepszych

Uczniowie CKZiU nr 1 praktykują u najlepszych  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Prawdziwy fachowiec jest dziś na wagę złota. I właściwie nie ma znaczenia branża, bo do specjalisty „który się zna” zawsze ustawiają się kolejki. Rynek się obudził i szkoły kształcące w zawodach cieszą się obecnie dużym powodzeniem. Nauka konkretnego fachu i zdobywanie doświadczenia pod okiem profesjonalistów – to przyniesie uczniom najlepsze owoce. 

Jak ważna jest praktyka w nauce zawodu doskonale wiedzą w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu. Młodzież tutaj się ucząca regularnie praktykuje w Polsce i za granicą. Tym razem w ramach unijnego projektu pn. „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu” uczniowie mieli okazję zobaczyć jak pracują najlepsi w ich branży.

17 kwietnia młodzież klas hotelarskich i gastronomicznych wraz z opiekunami odbyła wizyty studyjne w jednych z najlepszych hoteli na Podbeskidziu: Olympik i Belweder w Ustroniu oraz Gołębiewski w Wiśle. Uczniowie poznali „od kuchni” jak działają poszczególne działy. Mieli okazję zobaczyć pokoje hotelowe, sale konferencyjne, strefy SPA i zaplecze gastronomiczne. Mogli sprawdzić jak w rzeczywistości działa system HACCP (procedury dotyczące bezpieczeństwa żywności).

Uczniowie zwiedzili magazyny żywnościowe, gdzie zobaczyli w jaki sposób prawidłowo przechowuje się produkty, nowoczesne przygotowalnie obróbki wstępnej oraz oczywiście same kuchnie. Taki sprzęt robi wrażenie: piece konwekcyjno-parowe, kotły warzelne, płyty i grille do smażenia beztłuszczowego oraz cyrkulator temperatury i urządzenie do wytwarzania próżni. - Byliśmy zaskoczeni, że na miejscu wypiekają własne pieczywo i posiadają pracownie cukiernicze! W Gołębiewskim goście najczęściej zamawiają sernik i szarlotkę - opowiadają uczniowie.

Tymczasem o tym jak spektakularna może być kuchnia molekularna przekonała się młodzież z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Otrzymała niepowtarzalną okazję wzięcia udziału w warsztatach w restauracji Via Toscana w Katowicach. - Okazuje się, że dobre jedzenie to nie zawsze domowe i proste dania. Warto wymyślać coraz to nowe sposoby na przyrządzanie smacznego jedzenia – przekonuje młodzież. W tajniki nowatorskiej kuchni wprowadził ją Paweł Drozdek, mistrz kuchni molekularnej.

Uczniowie poznali nowoczesne sposoby gotowania i przyrządzania dań, m.in. metodę sous vide. Żywność jest zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej a następnie umieszczana w kąpieli wodnej lub parowej. Jest gotowana w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania. Uczniowie przygotowali m.in. tatar z owoców kompresowanych ze sferycznym mango i lodami utrwalonymi ciekłym azotem.

Zawodowe umiejętności w ramach projektu szlifowali też uczniowie kierunku technik architektury krajobrazu. 28 kwietnia zakończył się ich kurs florystyczny, który prowadził mistrz w tej sztuce Tomasz Paszczyński. Program obejmował przede wszystkim tworzenie kompozycji kwiatowych i roślinnych na różne okazje. Co ważne, po zakończeniu uczestnicy otrzymali zaświadczenia MEN potwierdzające nowe kwalifikacje zawodowe.

#ckziu nr 1

Autor: CKZiU nr 1, redakcja@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności27 lipca 202400:33

Full Moon na raciborskim zamku - dzień pierwszy

Full Moon na raciborskim zamku - dzień pierwszy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
38
Racibórz:

Tegoroczna, czwarta już edycja, odbywa się na dużej scenie, a co za tym idzie zwiększa moc nagłośnienia oraz całej oprawy wizualno-świetlnej. Piątek i sobota to dni płatne. Niedziela będzie darmowa.

red.
Aktualności27 lipca 202417:19

Letnia felga. Krzanowice debiutują z eventem motoryzacyjnym

Letnia felga. Krzanowice debiutują z eventem motoryzacyjnym - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Krzanowice:

Pierwszą edycję zorganizowano dziś, 27.07., na miejscowym boisku w ramach dwudniowego pikniku sportowego. W planach kolejne.

red.
Reklama
Aktualności28 lipca 202409:39

FULL MOON 2024 - dzień drugi. Muzyczne i laserowe show na zamkowym dziedzińcu

FULL MOON 2024 - dzień drugi. Muzyczne i laserowe show na zamkowym dziedzińcu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
34
Racibórz:

Niemiecki duet GHEIST w formacie live, wydający w wytwórni DIYNAMIC słynnego Solomuna, WOO YORK - ukraiński duet współpracujący z Tale Of Us, który wydaje swoją muzykę w najbardziej rozpoznawalnych wytwórniach na świecie, takich jak Afterlife czy Drumcode, Nandu z Innervisions, SKALA z Still Vor Talent oraz Mark Tarmonea z Einmusika Recordings, to tylko niektóre z gwiazd, które zaproszono w tym roku do Raciborza.

fot. w, Jan Ptak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności27 lipca 202412:33

Raport 998. Podpalenie w Roszkowie

Raport 998. Podpalenie w Roszkowie - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., źródło raport KP PSP Racibórz, fot. OSP Krzyżanowice
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 26.07.2024
25 lipca 202418:43

Nasz Racibórz 26.07.2024

Nasz Racibórz 19.07.2024
18 lipca 202417:55

Nasz Racibórz 19.07.2024

Nasz Racibórz 12.07.2024
12 lipca 202409:40

Nasz Racibórz 12.07.2024

Nasz Racibórz 05.07.2024
5 lipca 202408:55

Nasz Racibórz 05.07.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.