Warsztaty wegańskie w raciborskim Gastronomiku

W Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 „Budowlanka-Gastronomik” odbyły się warsztaty kuchni wegańskiej zorganizowane w ramach projektu unijnego „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu”.
Na przystawkę łososiowa marchewka, cytrynowa pasta z zielonego groszku oraz mus buraczany z pomarańczową nutą. Po przystawkach, gdy już zaostrzy się apetyt, na stół „wjeżdżają” kolejne roślinne pyszności, wegańskie wersje europejskich i azjatyckich potraw: krem z dyni z masłem orzechowym, azjatyckie pierożki samosa, czy Shepherd’s Pie - placek pasterza, czyli zapiekanka pod ziemniaczaną kołderką.
Nie brakowało też bardziej rodzimych smaków, choć też w nieco wymyślnych kombinacjach, takich jak karminadle z tofu, czy panczkraut – popularna na Śląsku tzw. „ciapkapusta”.
Myliłby się ten, kto uważa, że na wegańskim obiedzie, nie można się spodziewać pysznego deseru, bo przecież czy takowy istnieje – bez nabiału i jajka?
I tu „roślinny” kucharz potrafiłby zaskoczyć, podając swoim gościom, czekoladowe brownie i mus czekoladowy z aquafaby – wykonany na bazie piany z wody po cieciorce. A wszystkie te pyszności przygotowali uczestnicy warsztatów z kuchni wegańskiej, które odbyły się w Centrum w ramach projektu.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany