Uczniowie Budowlanki i Gastronomika z nowymi kompetencjami
W ramach projektu unijnego w CKZiU nr 1 odbyły się już ostatnie wizyty studyjne oraz warsztaty. Wzięli w nich udział przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych, technicy budownictwa oraz technicy architektury krajobrazu wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych.
Technicy żywienia uczyli się m.in. obsługi terminala kelnerskiego z oprogramowaniem gastronomicznym S4H (kasa kelnerska z drukarką fiskalną i oprogramowaniem sieciowym) oraz odbyli kolejne już warsztaty z serii „Nowoczesne techniki przygotowania posiłków" – tym razem poznali technikę sous-vide. Obecnie sprzęt i programy dla gastronomii to nie tylko urządzenia, które powiadamiają kucharzy o nowym zamówieniu. Współczesne systemy gastronomiczne dają szerszy wachlarz możliwości, są znacznie tańsze we wdrożeniu oraz bardziej intuicyjne w użytkowaniu. Systemy i programy informatyczne dostosowane specjalnie dla gastronomii znacznie ułatwiają pracę kelnera i pracownika restauracji.
Uczestnicy warsztatów ćwiczyli swoje umiejętności obsługi klienta posługując się:
- aplikacją sprzedażową S4H POS (Point of sale) dla kelnerów, opartą na technologii ekranów dotykowych oraz drukarką do wydruków paragonów fiskalnych,
- aplikacją S4H KDS (Kitchen Display System), która zapewnia niezakłóconą komunikację z kuchnią i pozwala zastąpić system drukowania zamówień w kuchni czytelnym ekranem, z widocznymi zamówieniami oczekującymi bądź będącymi w realizacji, oraz
- aplikacją S4H CHEF, która umożliwia zarządzanie i kontrolowanie gospodarki magazynowej w restauracji.
Warsztaty „Nowoczesne techniki przygotowania posiłków – kuchnia sous-vide”.
Aby zostać profesjonalnym restauratorem nie wystarczy sprawnie posługiwać się systemami informatycznymi, należy także być świetnie przygotowanym szefem kuchni, który z powodzeniem stosuje nowoczesne techniki przyrządzania posiłków. Dlatego też po poznaniu tajników kuchni molekularnej i wegańskiej przyszedł czas na kuchnię sous-vide. Uczniowie i nauczyciele pod okiem Piotra Herzika z firmy Don Gastro oraz szefa kuchni - Wojciecha Bronikowskiego, wykonali popisowe dania m.in.: polędwiczkę wieprzową sous-vide oraz filet z łososia sous-vide.
Specjaliści podkreślali jak ważna jest jakość używanych surowców, wykorzystanie aromatycznych ziół i zastosowanie odpowiednich metod obróbki żywności. Podczas warsztatów wykorzystano nowoczesne urządzenia takie jak: cyrkulator do gotowania sous-vide, pakowarkę próżniową oraz piec konwekcyjno-parowy. Technika gotowania sous-vide (fr. „w próżni") daje możliwość uzyskania wyjątkowych walorów smakowych i wizualnych przygotowanych potraw. Kluczem do sukcesu jest precyzyjne kontrolowanie temperatury gotowania, która nigdy nie przekracza 90 st C. Gotowanie próżniowe ma coraz szersze zastosowanie w gastronomii ze względu na swoje liczne zalety, m.in. umożliwia uzyskanie głębokiego smaku i wspaniałego aromatu potraw. Co równie ważne, minimalizuje ubytek cennych witamin oraz składników mineralnych. Jest receptą na zdrowe i smaczne dania dla wymagających gości, ceniących sobie jakość i smak.
Wizyta w firmie budowlanej Wienerberger w Częstochowie
Swoje ostatnie wsparcie unijne wykorzystali także przyszli technicy budownictwa wraz z opiekunem. W grudniu wzięli udział w wizycie studyjnej oraz warsztatach w firmie Wienerberger w Częstochowie, która jest czołowym dostawcą nowoczesnych rozwiązań na rynku budowlanym. Uczestnicy wzięli udział w wykładzie, którego tematem były: „Nowoczesne rozwiązania ceramiczne w budownictwie”. Potem mogli wiedzę sprawdzić w praktyce. W ramach zajęć warsztatowych, pod okiem eksperta, wymurowali fragment ściany z wykorzystaniem nowoczesnej technologii firmy, tzn. z użyciem pustaków ceramicznych Porotherm Dryfix do murowania na sucho, na cienkowarstwową zaprawę, mieszankę na bazie poliuretanu w puszkach. Po zakończonych ćwiczeniach uczniowie wraz z opiekunem zwiedzili całą linię technologiczną zakładu. Okazuje się, że nowoczesna technologia budowlana nie wymaga używania wielu narzędzi, a jednocześnie jest dużo szybsza i pozwala zachować czystość w miejscu pracy.
Wyjazd studyjny do Palmiarni w Gliwicach
Przyszli technicy architektury krajobrazu wraz nauczycielami przedmiotów zawodowych uczestniczyli natomiast w wycieczce do Palmiarni w Gliwicach. Wyjazd miał charakter prezentacyjno-ćwiczeniowy, tzn. był połączony z warsztatami fotograficznymi. W trakcie zwiedzania z przewodnikiem mogli zobaczyć rośliny i zwierzęta pochodzące z różnych stref klimatycznych. Ogromne wrażenie zrobiły ponad stuletnie palmy oraz kwiaty Monstery, która zawiązała je po raz pierwszy. Możliwość bezpośredniego kontaktu z egzotyczną przyrodą to niezwykle atrakcyjna, interaktywna lekcja botaniki, która z pewnością może się przydać przyszłym architektom przy planowaniu zielonych przestrzeni.
Efektem warsztatów są ciekawe zdjęcia wykonane przez uczniów, które będzie można zobaczyć podczas Dni Otwartych Centrum (31 marca – 1 kwietnia 2020). Wyjazdy studyjne i warsztaty odbyły się w ramach projektu pt. „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu". Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany