Lokma i baklawa - piątek pełen cypryjskich słodyczy w raciborskim Gastronomiku
Cukiernicy i technicy żywienia i usług gastronomicznych razem z grupą uczniów z klasy 2a Szkoły Podstawowej nr 18 w Raciborzu postanowili, że jak jeść słodyczce, to tylko te własnoręcznie wykonane.
- Jak wynika z badań, 96% Polaków kupuje słodycze. Prawie połowa z nas sięga po nie bez specjalnej okazji, tylko dlatego, że je lubi. Kobiety najczęściej, by poprawić humor, a mężczyźni – żeby dodać sobie energii. Cukiernicy i technicy żywienia oraz usług gastronomicznych, razem z grupą uczniów z klasy 2a Szkoły Podstawowej nr 18 w Raciborzu, postanowili, że jak jeść słodyczce, to tylko te własnoręcznie wykonane.
Okazją do tego były warsztaty cukiernicze „Słodycze Cypru”, zorganizowane w pracowni gastronomicznej przy ulicy Wileńskiej. Młodzi, być może przyszli cukiernicy, z zapałem mieszali składniki, formowali ciasto, przekładali je, dekorowali i oczywiście zajadali. Efektów dzisiejszych zmagań z wałkiem i mikserem mogli również skosztować najbliżsi małych cukierników, którzy zabrali swoje wypieki do domów. W tym słodkim zamieszaniu nie zapomniano o uczniach Centrum – mogli oni skosztować tradycyjnych cypryjskich słodyczy – baklawy i lokmy. ,
Za tak mile rozpoczęty weekend możemy podziękować nauczycielom branży gastronomicznej, którzy po powrocie ze szkolenia job shadowing na Cyprze postanowili podzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami. Szkolenie i warsztaty zostały zrealizowane w ramach projektu „Z nowymi kompetencjami w przyszłość zawodową – CKZiU nr 1 w Raciborzu” o numerze 2021-1-PL01-KA121-VET-000010552. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany