Dieta szyta na miarę
Aby odpowiednio dopasować dietę do naszych potrzeb, nie wystarczy jej po prostu wybrać z artykułu w kolorowym magazynie czy książki, opisującej wszystkie możliwe diety, jakie wymyślił człowiek. Aby właściwie dopasować dietę, warto wybrać się do specjalisty. Przekonuje nas o tym dietetyczka Ewa Eljasińska, która prowadzi gabinet Naturhouse w Rybniku.
Podczas stosowania nieracjonalnych, bardzo restrykcyjnych diet nasza motywacja oraz silna wola wystarcza często na 2-3 tygodnie. Po tym czasie pojawia się zniechęcenie, zaczynamy podjadać aż w końcu rezygnujemy ze stosowania diety. W konsekwencji wracamy do wagi sprzed kuracji. Z dietetykiem łatwiej jest osiągnąć wyznaczony cel. Dzięki regularnym kontrolom, specjalista pomoże utrzymać ciągły spadek masy ciała, jednocześnie nie pozwoli by pojawił się głód, który najczęściej jest przyczyną rezygnacji z diety.
Dieta to sprawa indywidualna
W salonie Naturhouse kuracja przebiega zawsze w trzech krokach. – Pierwszy etap to szczegółowy wywiad żywieniowy połączony z wykonaniem pomiarów antropometrycznych oraz analizą składu ciała. – Na tej podstawie przygotowujemy zalecenia dietetyczne dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta. Tworzymy wtedy dietę na pierwszy tydzień. Krok drugi to regularne, cotygodniowe spotkania z dietetykiem. Krok ostatni to stabilizacja, czyli okres pozwalający uniknąć niechcianego i niebezpiecznego w skutkach efektu jo-jo – mówi Ewa Eljasińska.
Oczyść organizm z toksyn
Warto na wiosnę zainwestować w siebie i postarać się zmienić swoje nawyki żywieniowe oraz styl życia. Racjonalna dieta to taka, która uwzględnia w jadłospisie wszystkie niezbędne składniki odżywcze: białka, węglowodany i tłuszcze. To sposób żywienia, który dostarczy nam odpowiednie ilości witamin oraz składników mineralnych, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. – Z punktu widzenia żywieniowego bardzo ważne jest wprowadzenie do diety owoców i warzyw, zapewnienie odpowiedniej ilości produktów zbożowych i wysokobłonnikowych, spożywanie dużej ilości ryb oraz produktów sfermentowanych takich jak kefiry, jogurty. Poprawi to pracę układu pokarmowego i pomoże oczyścić organizm z toksyn, usprawni pracę narządów wewnętrznych oraz oczyści skórę i poprawi kondycję organizmu – podsumowuje Ewa Eljasińska
Joanna Komaniecka
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.