Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara na zamku uczcili karmelowym
Nie jest to stare święto, bo obchodzone raptem od 2007 r. Branża jednak stara się uczcić je czymś nowym, zaskakującym. Tak też się stało w Browarze Zamkowym w Raciborzu.
Przed świętem, które wypada zawsze w pierwszy piątek sierpnia (w tym roku 3 sierpnia) w Rzuchowie otwarto browar Kraftwerk, a raciborska pracownia Gambrinusa na zamku uwarzyła Raciborskie Karmelowe. - Piwo ciemne karmelowe pochodzące z browaru w Siemianowicach Śląskich w latach 70. było bardzo cenione na Górnym Śląsku i słynęło z najwyższego poziomu jakości, a z powodu niewielkiej zawartości alkoholu cieszyło się ogromną popularnością.W latach 1983 i 1988 piwo ciemne z siemianowickiego browaru zostało dwukrotnie wyróżnione na corocznych degustacjach piw z okazji „Chmielaków” w Krasnymstawie. Najbardziej inspiruje nas historia, dlatego też postanowiliśmy uwarzyć Raciborskie Karmelowe i nawiązać do tradycji warzenia w tym regionie- tłumaczą w Browarze Zamkowym.
Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara to przykład na to, jak oddolna, lokalna inicjatywa może urosnąć do rangi globalnego święta. Jego inicjatorami są dwaj Amerykanie z San Francisco - Jesse Avshalomov i Evan Hamilton. W 2007 r. uznali, że piwo zasługuje na swoje święto. Zaproponowali, aby uczcić złoty trunek oraz piwowarów i barmanów poprzez wspólne celebrowanie piwa i jego różnych odmian. Zachęcali także, aby tego dnia wzajemnie obdarowywać się piwem w gronie rodziny i znajomych. Ten pomysł dzięki internetowi dość szybko dotarł do ponad 50 krajów i stał się świętem międzynarodowym, które obchodzimy także w Polsce.
(w)
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany