Reklama

Najnowsze wiadomości

Biznes26 marca 202213:42

Racibórz gościł uczestników warsztatów piwowarskich. Dla browarów przyszły trudne czasy

Racibórz gościł uczestników warsztatów piwowarskich. Dla browarów przyszły trudne czasy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Przez dwa dni, 24 i 25 marca 2022 r. Zamek Piastowski w Raciborzu gościł uczestników Wiosennych Warsztatów Piwowarskich. Dla branży czasy nie są dobre. Wysokie inflacja i akcyza oraz COVID ciągną rynek piwa w dół. Jak wynika z analiz Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego oraz firmy NielsenIQ, branża piwowarska notuje najgorsze wyniki od 10 lat.

Było to pierwsze takie wydarzenie, które zostało zorganizowane w dawnej piastowskiej siedzibie. Organizatorem wydarzenia był Bikotech Sp. z o.o., a rolę gospodarza pełnił Browar Zamkowy w Raciborzu. Do Raciborza przyjechali goście m. in.: z Warszawy, Gdańska, Łodzi, Opola, Elbląga oraz innych miejscowości.

Dane opublikowane w 2021 roku przez Państwową Agencję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (PARPA) wskazały na znaczący spadek konsumpcji piwa. W 2020 r. osiągnęła ona poziom 93,6 litra na jednego mieszkańca, czyli wartość najniższą od 10 lat. Wyliczenia NielsenIQ potwierdziły spadkowe tendencje. W 2021 r. wolumen piwa skurczył się o ponad 4 proc., co oznacza, że z rynku zniknął ponad milion hl tego napoju. Względem rekordowego 2018 roku ta strata jest jeszcze mocniej widoczna wynosząc aż 5 mln hl, inaczej mówiąc - 1 mld sprzedanych butelek piwa mniej.

– Od czterech lat wyniki branży piwowarskiej pikują w dół. Po niezwykle trudnym 2020 roku, liczyliśmy na odbicie. Niestety kolejny rok tylko pogłębił kryzys branży. Zimna wiosna w połączeniu z lockdownem opóźniły otwarcie sezonu piwnego. W szeregu ze słabszą sprzedażą szły gwałtownie rosnące koszty i zapowiedź 50% podwyżki akcyzy w najbliższych 5 latach – tłumaczy Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. Więcej: Rynek piwa kurczy się i notuje najgorsze wyniki od 10 lat

Spotkanie w Raciborzu rozpoczęło się w czwartkowe popołudnie 24 marca od powitania przybyłych gości, którego dokonali starosta raciborski - Grzegorz Swoboda, dyrektor Zamku Piastowskiego w Raciborzu - Krystyna Niklewicz oraz właściciel Browaru Zamkowego Sp. z o.o. - Jerzy Łazarczyk. Następnie przez dwa dni wydarzenia licznie zgromadzeni uczestnicy wysłuchali szeregu prelekcji, zwiedzili nocą raciborską pracownię Gambrinusa (warzelnia, fermentacja, rozlewnia, magazyn) oraz wzięli udział w warsztatach. Historię raciborskiego browaru zebranym przybliżył Mariusz Dudek - prezes Browaru Zamkowego Sp. z o.o. oraz Tymoteusz Cieciera - technolog do spraw jakości i bezpieczeństwa w Browarze Zamkowym sp. z o.o.

Warsztat 1: Jakość, bezpieczeństwo i powtarzalność produkcji
- Wpływ pracy operatora na zarządzanie jakością i powtarzalność produktu, Patryk Cieślik, Grupa Żywiec;
- Skuteczna dezynfekcja i pasteryzacja w stylu Calgonit, Jędrzej Gorczyński, Calvatis;
- Trigger Point jako najprostszy sposób zaangażowania pracownika w kontrolę procesu, Łukasz Świątkowski, Grupa Żywiec;
- Kształtowanie kultury bezpieczeństwa w zakładzie produkcyjnym na przykładzie Browaru Elbląg, Łukasz Kamrowski, Grupa Żywiec.

Warsztat 2: Najważniejsze zmiany w przepisach podatkowych dla browarów regionalnych i rzemieślniczych
- Marta Zaręba i Krzysztof Rutkowski, Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego.

Warsztat 3: Optymalizacja kosztów i nowe technologie
- Pasteryzacja przepływowa w przemyśle browarniczym, Paweł Bednarek i Maciej Osiński, Admar;
- Puszka czy butelka? Zagadnienia legislacyjne UE, dostępność opakowań oraz trendy w rozlewnictwie piwa, Mateusz Kinda, STM;
- Analiza parametrów jakościowych piwa bezalkoholowego, Monika Sitarek-Andrzejczyk, CBI Proakademia;
- Okiem praktyka: w poszukiwaniu optymalizacji działalności małego producenta piwa, Andrzej Gałasiewicz, Minibrowary;
- prezentacja Frizo.

Warsztat 4: Odpady
- Zagospodarowanie odpadów browarniczych, dr Sławomir Wierzba, Uniwersytet Opolski;
- Nadmiarowa gęstwa drożdżowa w gospodarce cyrkularnej, dr Dorota Kręgiel, Politechnika Łódzka.

Warsztat 5: Piwa nowofalowe i surowce do produkcji
- Wyzwania technologiczne w produkcji i analizie piw nowofalowych, Dorota Michałowska, IBPRS;
- Jakości ekstrahowanego chmielu do produkcji piwa, Rafał Reszczyński, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Nowych Syntez Chemicznych.

Autor: fot. Zamek Piastowski, redakcja@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Dodaj komentarz

Autor: Gość (Aby podpisać komentarz swoim nickiem musisz się zalogować)
Portal naszraciborz.pl przeciwstawia się niestosownym, nasyconym nienawiścią komentarzom,
niezależnie od wyrażanych poglądów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem – wyślij nam zgłoszenie.
Pozostało (1000) znaków do wykorzystania
Aby potwierdzić, że jesteś człowiekiem kliknij: pizzę
Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Aktualności17 stycznia 202512:41

Wody Polskie zlecą ekspertyzę. Mają 2 mln zł na zagęszczenie zapory czołowej

Wody Polskie zlecą ekspertyzę. Mają 2 mln zł na zagęszczenie zapory czołowej - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
30
Racibórz:

Być może, jak podkreśla rzeczniczka gliwickich Wód Polskich Linda Hofman, nie będzie to konieczne. Odpowiedź mają dać eksperci.

red.
Reklama
Aktualności18 stycznia 202512:32

Wybuch gazu w Łęgu. Na miejscu działało siedem zastępów strażaków

Wybuch gazu w Łęgu. Na miejscu działało siedem zastępów strażaków - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. KP PSP Racibórz, Kamil Kania
Aktualności17 stycznia 202518:48

Maturzyści z Diecezjalnego LO bawią się na studniówce w Tworkowie

Maturzyści z Diecezjalnego LO bawią się na studniówce w Tworkowie - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Czwarta studniówka w historii Diecezjalnego Liceum Ogólnokształcącego w Raciborzu odbywa się w lokalu Bravo w Tworkowie. Uczniowie klasy maturalnej, której wychowawcą jest Mariusz Wróbel, świętowali sto dni do matury w kameralnym gronie. Wydarzenie, 17.01., rozpoczęto od tradycyjnego poloneza.

(waw)
Reklama
Reklama
Aktualności17 stycznia 202516:18

Otwarto odrestaurowaną aulę raciborskiego Ekonomika [FOTO i WIDEO]

Otwarto odrestaurowaną aulę raciborskiego Ekonomika [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

Prace nad realizacją zadania trwały od lipca do grudnia ubiegłego roku, a ich koszt wyniósł 460 083,61 zł.

SP, fot. J. Ptak
Aktualności17 stycznia 202511:42

Cofając potrąciła pieszego. Mężczyzna był pijany

Cofając potrąciła pieszego. Mężczyzna był pijany - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. FB/OSP Kuźnia Raciborska
Reklama
Aktualności16 stycznia 202511:03

Fałszywy alarm z Brzezia. Pożary w Tworkowie i Raciborzu

Fałszywy alarm z Brzezia. Pożary w Tworkowie i Raciborzu - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. FB/OSP Racibórz Brzezie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 17.01.2025
16 stycznia 202519:30

Nasz Racibórz 17.01.2025

Nasz Racibórz 10.01.2025
9 stycznia 202521:58

Nasz Racibórz 10.01.2025

Nasz Racibórz 20.12.2024
20 grudnia 202410:11

Nasz Racibórz 20.12.2024

Nasz Racibórz 13.12.2024
12 grudnia 202421:45

Nasz Racibórz 13.12.2024

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.