Herbata zielona i czerwona - różnice
Dobroczynne właściwości herbaty są znane od stuleci. Również w Polsce jest to jeden z najczęściej wybieranych napojów. Swoją kolebkę posiada w Chinach, jednak na przestrzeni wieków stał się częścią kultury i tradycji wielu innych krajów. Dzisiejsze czasy sprzyjają sięganiu po herbatę, ponieważ codziennie borykamy się ze stresem, zanieczyszczeniami, czy zwiększonym wysiłkiem fizycznym, a regularne spożywanie tego napoju wesprze nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Szeroki wybór odmian pozwala korzystać z różnorodnych właściwości naparów. Różnią się one nie tylko smakiem i aromatem, ale często nawet sposobem produkcji. Jakie więc różnice znajdziemy między herbatą zieloną a czerwoną?
Herbata zielona
Zielona herbata już podczas produkcji wyróżnia się obróbką na tle innych odmian. Jej liście nie są poddawane fermentacji, a utlenianiu – pierwiastki i związki chemiczne łączą się z tlenem. Od razu po zebraniu są suszone i podgrzewane, co sprawia, że liście pozostają zielone. Im szybciej herbata zostanie spożyta, tym bardziej wzrasta jej jakość Powinna być przechowywana bez dostępu do światła, w przeciwnym razie traci swój kolor i intensywny aromat. Parzymy ją w wodzie o temperaturze 70-80°C. Herbata zielona posiada najwięcej właściwości zdrowotnych. Zawiera m.in. witaminy B1, B2, C, K, E oraz cenne pierwiastki, takie jak: magnez, fosfor, miedź i jod. Dzięki dobroczynnym składnikom posiada właściwości alkalizujące, które stanowią wybawienie dla osób zmagających się z nadkwaśnością i chorobą wrzodową żołądka. Więcej zielonych herbat można znaleźć na https://www.czasnaherbate.net/herbaty-zielone-c-2_4.html.
Herbata czerwona
Czerwona herbata zwraca szczególną uwagę konsumentów ze względu na długość produkcji. W przeciwieństwie do odmiany zielonej jest poddawana fermentacji, jednak proces ten jest przerywany, a namoczone liście leżakują od 3 do nawet 60 lat. Z wiekiem nabiera coraz więcej wartości, więc w tym przypadku data przydatności nie istnieje. Podczas przechowywania powinna mieć dostęp do powietrza. Optymalną temperaturą do parzenia czerwonej herbaty jest 90 - 100°C. Dzięki zawartości enzymów i polifenoli często jest stosowana jako jeden ze składników diety odchudzającej. Tanina ułatwia trawienie i przyspiesza zamianę tłuszczu w energię. Kofeina z kolei wchłania się wolniej niż ta pochodząca z kawy, dlatego działa łagodnie i długotrwale. Herbaty czerwone można znaleźć tutaj.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany