Sekrety herbaty rooibos
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wiele jej odmian cenionych jest za swoje właściwości prozdrowotne. Jedną z ciekawszych jest herbata rooibos, która pochodzi z terenów południowej Afryki. Jakie właściwości ma taka herbata? Jak ją zaparzać?
Herbata rooibos – co warto o niej wiedzieć?
Sama herbata jest znana od tysięcy lat, ale co ciekawe rooibos w Europie ma stosunkowo krótką historię. Ta odmiana na Starym Kontynencie znana jest dopiero od około 100 lat. Jej smak jest łagodny i słodkawy. Jest to zasługa niskiego stężenia garbników, które odpowiadają za goryczkę wyczuwalną w wielu innych gatunkach herbat. Herbata ta ma lekko brązowy kolor porównywany do koloru bursztynu. Zawiera w sobie wiele przeciwutleniaczy, które dobrze wpływają na stan naszego organizmu i pozwalają zwalczać wolne rodniki. Picie tej herbaty zaleca się również osobom mającym problemy z wysokim ciśnieniem czy cukrzycą. Herbata rooibos ma także korzystny wpływ na układ krwionośny, a także na wygląd naszej skóry. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę rooibos, można dowiedzieć się z artykułu Herbata rooibos – odkryj jej właściwości i działanie.
Rooibos
Jak wspominano już wcześniej rooibos to napar pochodzący z górskich terenów RPA. Do jego produkcji wykorzystuje się liście czerwonokrzewu afrykańskiego (łac. Aspalathus linearis). Jest to krzew, który przystosował się bardzo trudnych warunków, jakie panują w górach – suchej i piaszczystej gleby. Jej wysokość dochodzi do 1,5 metra, a podłużne i wąskie liście przypominają igły.
Jak prawidłowo przygotować herbatę rooibos?
Podobnie jak w przypadku innych herbat, tak również przy parzeniu rooibos należy prawidłowo postępować, aby uzyskać napar, który zachowa wszystkie swoje właściwości. Jak zatem parzyć taką herbatę? Do zaparzania rooibos należy stosować wodę o temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza. Łyżeczkę herbaty należy parzyć ok. 4-5 minut. Zaleca się zaparzanie tej herbaty przy pomocy specjalnych filtrów, gdyż jest ona cięta bardzo drobno, co może powodować, że liście będą przedostawać się przez sitka o grubszych oczkach. Z uwagi na to, że herbata ta nie zawiera w sobie kofeiny można ją pić praktycznie przez cały dzień, nawet po południu i pod wieczór – nie będzie powodować problemów z zasypianiem. Przeczytaj więcej na temat właściwości i sposobu parzenia rooibos na herbata.info.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.