Stało się to dokładnie 123 lata temu [FOTO]
Kartka z kalendarza. 11 sierpnia 1896 roku władze Raciborza wprowadziły nowy porządek na targowiskach.
11 sierpnia 1896 roku - jak donosiła ówczesna prasa - na placu po klasztorze dominikanów, na którym już nie odbywały się ćwiczenia z musztry raciborskiego garnizonu ułanów, otwarto targowisko warzywne. Do 1945 roku plac ten nosił nazwę Grünzeugmarkt (targ warzywny), do czego nawiązuje także stosowana przed laty nazwa – plac Zielony. Szybko handel wyszedł poza plac Zielony, sięgając pl. Dominikańskiego a także obecnej ul. Batorego i Młyńskiej. Warzywami na pl. Zielonym handluje się do dziś i wciąż też można spotkać tu drobnych hodowców warzyw z raciborskich dzielnic. Najwięcej było ich dawniej na Starej Wsi i Proszowcu. Ich warzywa trafiały do wszystkich górnośląskich miast a nawet Wrocławia czy Berlina. Do raciborzan przylgnęło wtedy określenie "szałociorze".
W Raciborzu istniał ścisły rozdział handlu różnymi artykułami. Handel mięsem przeniesiono w 1896 roku do byłej ujeżdżalni, którą przebudowano na halę targową, do dziś pełniącej funkcje handlowe. Z Rynku na plac Marcelego, dzisiaj część pl. Długosza pomiędzy dużym parkingiem a skwerem z podium przed basztą, przeniesiono handel artykułami drobiowych. Jedynie w czasie jarmarków pozwalano na rozstawianie kramów na Rynku.
opr. w
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany