Kuchnia raciborska
Kuchnia raciborska Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej, Grzegorz Wawoczny, Wydawnictwo WAW, oprawa miękka, ISBN 83-89802-08-2, stron 529, wymiary 168x240. Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym - sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz,w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń. CENA: 20 zł (oprawa miękka), 40 zł (oprawa twarda płócienna).
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.