Słodkości z Borucina
Gmina Krzanowice słynie z wyśmienitej morawskiej kuchni, ale nie tylko z rolady, klusek i zeli, lecz również ze słodkości.
Nieprzypadkowo więc okładkę najnowszego folderu wydanego staraniem Urzędu Miasta w języku polskim i niemieckim zdobi zdjęcie Anny Hajduczek z Borucina, ubranej w tradycyjny strój ludowy, prezentującej smakowite słodkie wypieki. Wszystkie przepisy na ciasta i ciasteczka Pani Anna gromadzi skrzętnie w zeszycie. Kilka przepisów udało nam się podpatrzeć.
Buterkeks: 500 gr masła, 500 gr cukru, 2 całe jajka i 2 żółtka, łyżka wody, cukier waniliowy, kilogram mąki.
Piernik lany (duża blacha): 125 gr masła, 250 gr cukkru pudru, 250 g miodu, 6 żółtek (z białka piana), 500 gr mąki, 3 łyżki kako, łyżeczka sody oczyszczonej do rozpuszczenia w 1/4 litra mleka, łyżka proszku do pieczenia, przyprawy do pierników, skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, migdały, starta cytryna.
Kokosraspeln makaronen: 250 gr kokosu, 200 gr cukru, 3 białka. Białka z cukrem dobrze ubić, dodać kokos i formować makaroniki.
Rogaliki orzechowe: 100 gr masła, 50 gr cukru pudru, 100 g mąki, 50 gr mąki ziemniaczanej, 50 gr orzechów mielonych, łyżka cukru waniliowego i łyżka wody.
Rumowe: 150 gr masła, 70 gr cukru, 180 gr mąki, jeden cukier waniliowy, 2 łyżki kakao. Ciasteczka formować i upiec. Po upieczeniu pomoczyć w rumie i obtoczyć w cukrze pudrze.
(w)
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany