Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia3 stycznia 200917:59

W kuchyni u morawske hospodyni

W kuchyni u morawske hospodyni - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Trzydzieści pięć prostych przepisów na smaczne dania przygotowywane od dziesiątek lat w morawskich wioskach powiatu raciborskiego. Sprawdź, co to belineluft i zista.

1. Biskfitrola (rolada biszkoptowa)

4 jajka
125 g cukru
125 g mąki
Szczypta proszku do pieczenia

Cukier utrzeć z żółtkami aż uzyskamy jednolitą, puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubite na sztywną masę białka i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę. Po upieczeniu letnie ciasto posmarować kremem i zawinąć w rulon. Wierzch rolady ozdobić według uznania.

2. Biskfitki (biszkopciki)

Ciasto wykonać według przepisu na biskfitrolę, następnie łyżeczką nabierać i formować na blasze małe ciasteczka.

3. Keksy (świąteczne ciasteczka)

250 g margaryny
200 g cukru pudru
200 g mąki ziemniaczanej
300 g mąki pszennej
2 całe jajka
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, jajka utrzeć na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zarobić ciasto. Następnie rozwałkować go i wyciskać ciasteczka przy pomocy foremek. Ułożyć je na blasze i piec na złoty kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem, posypką i bakaliami.

4. Buterkeksy (ciasteczka na maśle)

250 g masła
250 g cukru
2 jajka
500 g mąki
1 cukier waniliowy
1/2 proszku do pieczenia
Sok z cytryny

Tłuszcz, cukier, jajka, cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę, połączyć z mąką, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zarobić ciasto (powinno być luźne). Takie ciasto włożyć do maszynki, założyć końcówkę z wybranym wzorem. Formować ciasteczka, układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze, piec w średnio nagrzanym piekarniku. Upieczone ciastka wystudzić i dekorować.

5. Lukry do dekorowania ciasteczek

Lukier cytrynowy

Sok z 2 cytryn
0,25 kg cukru pudru

Do soku z cytryn, delikatnie mieszając, powoli dosypywać cukier puder

Lukier kakaowy

5 łyżek cukru
5 łyżek wody
5 łyżek kakao
1 kostka masła

Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pozostałe produkty i zagotować.

6. Keksy z fetu (ciasteczka na smalcu)

300 g smalcu
300 g cukru pudru
500 g mąki
100 g orzechów zmielonych
1 jajko

Wszystkie składniki połączyć, dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać różne kształty. Piec w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu otoczyć w cukrze pudrze.

7. Keksy z hawerfloków (ciasteczka z płatków owsianych)

250 g margaryny
250 g cukru
500 g płatków owsianych
Łyżka kakao

Margarynę, cukier, kakao zagotować. Dodać płatki owsiane i całość dokładnie wymieszać. Następnie łyżką nakładać masę na talerz. Zostawić do wystygnięcia.

8. Kluski na parze

500 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki stopnionego masła
30 g drożdży
Sól, cukier

Wykonać ciasto drożdżowe według przepisu na kołacz. Gdy ciasto wyrośnie, formować okrągłe kluski wielkości pączka. Układać je na stolnicy oprószonej mąką, ustawić na ciepłym miejscu, a kiedy zaczną rosnąć, gotować je na parze.

9. Myrbtajg z kartoflami (ciasto z ziemniakami)

370-400 g mąki
200 g cukru
150 g margaryny
150 g ugotowanych, wystudzonych i wyciśniętych przez praskę ziemniaków
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie produkty zagnieść na jednolitą masę, rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i posmarować powidłami lub musem jabłkowym, masą makową, serową i równo rozłożyć posypkę.

10. Posypka (okruszka)

300 g mąki
150 g cukru
150 g masła
Cukier waniliowy lub otarta skórka z cytryny

Wszystkie produkty razem zagnieść na jednolitą masę, palcami formować małe placuszki, nakładać je na ciasto.

11. Zista (babka)

Składniki
250 g margaryny
3-4 jajka
500 g mąki
trochę mleka
250 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kakao
Cukier waniliowy

Margarynę rozpuścić i ostudzić, dodać cukier i cukier waniliowy. Jajka ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i trochę mleka. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do formy.

12. Ciasto drożdżowe

500 g mąki
100 g cukru
100 g tłuszczu
50 g drożdży
Szczypta soli
1 szklanka lub więcej mleka
2 jajka

Mąkę przesiać i ogrzać. Z drożdży, niewielkiej ilości mąki, odrobiny cukru i mleka sporządzić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, po czym pozostawić do wyrośnięcia. Jaj utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę, wyrobić. Gdy ciasto zacznie „odchodzić” od ręki i brzegów naczynia, dodać stopiony i wystudzony tłuszcz i dalej wyrabiać do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę z niskimi brzegami.

13. Masa makowa

500 g maku
200 g cukru
2 łyżki miodu
200 g masła
2 łyżki (czubate) mąki
Migdały, rodzynki, aromat migdałowy

Mak sparzyć i zemleć na maszynce. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z makiem, cukrem, miodem i masłem. Utrzeć na puszystą masę. Dodać migdały, rodzynki, aromat migdałowy i wszystko dokładnie wymieszać.

14. Masa serowa

500 g sera
1 szklanka cukru
100 g masła
1 jajko
1 żółtko
Cukier waniliowy lub otarta skórka z cytryny, budyń waniliowy lub śmietankowy.

Ser zemleć. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku i cukier waniliowy, cały czas ucierając.

15. Posypka

500 g mąki
250 g cukru lub mniej
250 g masła
1 żółtko
Szczypta proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub otarta skórka z cytryny.

16. Belineluft (deser z białek)

2 białka
200 g cukru
Sok malinowy lub truskawkowy

Białka ubić z cukrem na puszystą sztywną masę, dodać sok i całość delikatnie wymieszać.

17. Szpajza (deser kremowy)

4 jajka
1 duża cytryna
8 łyżeczek cukru
2 łyżeczki żelatyny

Żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać sok z całej cytryny i ubitą z białek pianę. Całość delikatnie wymieszać. Na koniec dodać namoczoną żelatynę. Całość wlać do salaterek deserowych. Aby otrzymać szpajzę kakaową, zamiast soku z cytryny dodać kakao.

18. Kartofle (cukierki)

1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka kaszy mannej
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka suchego mleka
2 kostki masła
2 olejki migdałowe
Kakao

Masło rozpuścić, połączyć z cukrem pudrem, dodać suche mleko, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, olejki. Dobrze wymieszać i wyrabiać różne kształty: kuleczki, kwadraciki, wycinać foremkami i otoczyć w kakao. Wyłożyć na blachę i odłożyć do wystudzenia.

19. Maczka (potrawa wigilijna)

500 g piernika
250 g masła
250 g cukru
Pasternak, marchewka, pietruszka, cebula, seler, 3 łyżki kakao
Bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce, kompot ze śliwek węgierek

Piernik dzień wcześniej namoczyć, warzywa ugotować, przecedzić, a wywar dodać do rozmoczonego piernika. Następnie dodać kompot, zasmażkę z masła i wszystko dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Na koniec dodać bakalie.

20. Ogórki kiszone

Ogórki gruntowe
Sól (łyżka na litr wody)
Woda
Koper
Chrzan w korzeniu
Czosnek

Umyte ogórki ułożyć ciasno w słoiku lub buncloku. Dodać koper, chrzan, czosnek i zalać wodą z solą, tak aby nie wystawały powyżej powierzchni wody.

21. Hałeczki (kluski)

Kilogram ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko

Ziemniaki obrać i ugotować. Gorące przecisnąć przez prask i ostudzić. Dodać mąkę i żółtko. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować okrągłe kuleczki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 5 minut.

22. Hekele (pasta z ryby wędzonej)

1 makrela
1 cebula
Kawałek masła

Makrelę obrać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, masło i wszystko dokładnie wymieszać.

23. Szałat ze szkwarkami (sałata ze słoniną)

Zielona sałata
100 g słoniny
Ocet, woda, sól, cukier

Sałatę opłukać, liście podzielić na mniejsze części. Słoninę pokroić w drobną kostkę i wytopić na skwarki. Z niewielkiej ilości wody sporządzić zalewę (ocet, woda, sól, cukier). Tuż przed podaniem sałatę polać zalewą i dodać skwarki.

24. Pelkartofle (ziemniaki w mundurkach)

Ziemniaki
Serwatka lub maślanka
Masło
Sól

Ziemniaki ugotować ze skórką. Następnie obrać, podawać z masłem i solą, popijać serwatką lub maślanką.

25. Kardynatle (kotlety mielone)

Mięso wieprzowe
Bułka
Jajko
Trochę mleka
Bułka tarta
Przyprawy do smaku

Bułkę namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Do zmielonego mięsa dodać namoczoną bułkę, jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy formować kotleciki, otoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

26. Pasta z jajek

Jajka
Cebula
Sól, pieprz
Majonez, masło

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i rozgnieść na jednolitą masę. Następnie dodać przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę i wymieszać z masłem lub majonezem.

27. Rolada wołowa

500 g mięsa wołowego pieczeniowego
50 g słoniny
1 ogórek konserwowy
Musztarda, sól, pieprz

Mięso pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Na każdy płat nakładać paseczek ogórka i pokrojoną w kostkę słoninę. Mięso zwinąć, obwiązać nitką lub spiąć szpilką do rolad. Rolady obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, podlać wodą i dusić do miękkości.

Sos

Wywar z mięsa odcedzić, dodać łyżkę mąki, śmietanę i całość zagotować.

28. Kotlety z mortadeli

Kiełbasa mortadela
Jajko
Bułka tarta

Kiełbasę pokroić na plasterki, a następnie otoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

29. Modra kapusta

1 główka czerwonej kapusty
1 jabłko
1 cebula
2 łyżki masła
Trochę octu do smaku, pieprz, sól, cukier

Kapustę poszatkować, dodać starte jabłko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i masło. Wszystko dusić na małym ogniu. Po zdjęciu z pieca dodać pieprz, sól, cukier i ocet o smaku.

30. Zależyny syr (sfermentowany ser)

500 g sera białego tłustego
1 łyżka kminku
Sól

Ser biały rozkruszyć w misce, posolić, posypać kminkiem. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Gdy ser zacznie wydzielać charakterystyczny zapach nadaje się do jedzenia.

31. Bałernkejza (ser z kminkiem)

Wykonać wedle przepisu „Zależyny syr”, gdy otrzymana masa zacznie wydzielać specyficzny zapach, przetopić ją na maśle.

32. Fet (smalec)

1 kg słoniny
1 duża cebula

Słoninę pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor, na koniec dodać pokrojoną cebulę. Całość przelać do buncloka.

33. Zupa z serwatki

1 szklanka wody
2 litry serwatki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
5-6 łyżek mąki zwykłej
2 jajka
3 jajka ugotowane na twardo lub 3 ziemniaki

Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło i rozdrobnione ząbki czosnku. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić i lekko ostudzić. Następnie dodać maślankę, mąkę i rozbełtane jajka. Całość wymieszać i zagotować. Ugotowane i pokrojone jajka lub ziemniaki zalać zupą.

34. Brołtzupa (zupa z chleba)

8 kromek lekko przesuszonego chleba
3-4 łyżki czosnku
2 łyżki masła
Woda
Sól, magi do smaku

Chleb pokroić w kostkę (1,5 cm), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Całość zalać wrzącą wodą i doprawić solą i magi do smaku.

35. Kartofelsalat (sałatka ziemniaczana)

10 ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
4 ogórki kiszone
1 puszka groszku
Sól, pieprz

Ziemniaki, marchew i pietruszkę ugotować w łupinkach, potem obrać. Wszystkie produkty pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i przyprawić do smaku.

Na podstawie opracowania pt. "W kuchyni u morawske hospodyni", Krzanowice 2006

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności18 kwietnia 202507:00

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

Przed nami długi, świąteczny weekend. Sprawdź, co będzie się działo w Raciborzu i okolicy, i gdzie warto się wybrać.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport19 kwietnia 202519:27

Derby Raciborza. Dwa ciosy Ocic pogrążyły Brzezie [FOTO]

Derby Raciborza. Dwa ciosy Ocic pogrążyły Brzezie [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W Wielką Sobotę na boisku przy ulicy Tuwima rozegrano spotkanie 21. kolejki rozgrywek B klasy Podokręgu Racibórz. Był to mecz szczególny, bowiem na murawie zmierzyły się ze sobą drużyny LKS Ocice i LKS Brzezie – rywale lokalni, których starcia od lat wzbudzają spore emocje zarówno wśród zawodników, jak i kibiców.

(greh)
Sport19 kwietnia 202523:34

Wielka Sobota na piłkarskich boiskach [WYNIKI i TABELE]

Wielka Sobota na piłkarskich boiskach [WYNIKI i TABELE] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Wielka Sobota na boiskach w regionie przebiegała pod znakiem piłkarskich emocji. Sprawdź, jak poradziła sobie drużyna, której kibicujesz.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Nasz Racibórz 28.03.2025
27 marca 202520:16

Nasz Racibórz 28.03.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.