Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia26 marca 201311:02

Wielkanoc na wynos

Wielkanoc na wynos - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Polacy nie wyobrażają sobie świąt Wielkiejnocy bez żurku, polanej lukrem baby czy faszerowanych jajek. Jednak brak czasu i umiejętności sprawia, że coraz więcej osób decyduje się oddać przygotowanie świątecznych potraw w ręce specjalistów. Co warto kupić, a co lepiej zrobić samemu?

Święta Wielkanocne to czas spotkań z najbliższymi i odpoczynku od codziennych obowiązków. Jednak, aby w pełni się zrelaksować i zasiąść do suto zastawionego świątecznego stołu, trzeba spędzić w kuchni nawet kilka dni. Co gorsza, polska tradycja rządzi się swoimi prawami, a większość potraw wymaga niemałych umiejętności. Z pomocą przychodzą firmy cateringowe, które na kilka dni przed świętami mają ręce pełne roboty.

- Do tej pory tego typu usługi były domeną restauracji. Jednak konkurencyjne ceny oferowane przez firmy specjalizujące się w produkcji gotowych dań sprawiły, że te z roku na rok odnotowują wzrost zamówień. Ich klientami są zarówno firmy organizujące tzw. jajeczko, jak i od osoby prywatnej – mówi Przemysław Klemczak z serwisu Tablica.pl, w którym można znaleźć oferty dotyczące usług cateringowych. – Co ciekawe, często są to jednoosobowe firmy tworzone przez gospodynie domowe, które ze swojej kulinarnej pasji postanowiły uczynić sposób na życie. Takie firmy zazwyczaj specjalizują się w produkcji jednego rodzaju produktów, np. ciast – dodaje.

W obliczu tak dużej konkurencji, firmy starają się przyciągnąć klientów dodatkowymi usługami tj. jak dostawa zamówienia w niedzielny poranek prosto na stół, podanie potraw w porcelanowej zastawie czy zapewnienie świątecznej aranżacji stołu.

Kupić czy ugotować?

Na przygotowanie ubiegłorocznych świąt Wielkanocnych przeciętna polska rodzina wydała średnio 300-500 zł. W tych granicach mieści się również kwota zamówień, realizowanych przez firmy cateringowe czy restauracje (200-300 zł). Na porcję złożoną z wielkanocnego żurku, wiejskiego pasztetu, pieczonych mięs, faszerowanych jajek, babki i mazurka trzeba wydać od 50 zł w górę, wszystko w zależności od tego co znajdzie się jeszcze w menu.

Przeciwnicy świąt „na wynos” przekonują jednak, że w czasach, kiedy większość prac wykonują za nas rozmaite sprzęty kuchenne, blogi kulinarne pękają w szwach od przepisów kulinarnych na pyszne dania, a na sklepowych półkach aż piętrzą się produkty niezbędne do przygotowania większości z nich, wyręczanie się cateringiem jest szczytem lenistwa. - Przygotowanie większości wielkanocnych potraw nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Wystarczy wybrać do swojego świątecznego menu te, z którymi nie będziemy mieć problemu – radzi Paulina Krajewska, autorka bloga JustMyDelicious.com – Domowy majonez robi się w niecałe 5 minut z podstawowych składników, które każdy ma w swojej kuchni. Podobnie jest z przygotowaniem zakwasu na żurek. Ciasta takie jak babki przygotuje się w ciągu 15 minut plus czas potrzebny na ich upieczenie. Faszerowanymi jajkami mogą zająć się nawet starsze dzieci, mając przy tym pewnie dodatkowo nieopisaną frajdę – dodaje.

Natomiast nie warto fundować sobie dodatkowego stresu w postaci skomplikowanych potraw, których nigdy wcześniej się nie przyrządzało. Do tych, które mogą sprawić kłopot lub być czasochłonne należy przede wszystkim mazurek lub wszelkie warstwowe ciasta, albo rolady. Te można kupić w pobliskiej cukierni lub poszukać firmy, która w oparciu o naturalne składniki i tradycyjne receptury przygotuje je za nas. Wśród ofert dotyczących cateringu zamieszczonych w serwisach ogłoszeniowych, tj. Tablica.pl można znaleźć mazurki w cenie od 20 zł/kg, serniki (28 zł/kg), paterę mięs (65 zł/kg) czy krokiety z kapustą i pieczarkami za 20 zł/kg.

Najlepszym sposobem na świąteczne menu wydaje się zatem pójście na kompromis: przygotowanie części potraw w zaciszu własnej kuchni, a w przypadku tych bardziej praco- i czasochłonnych – skorzystanie z pomocy firmy cateringowej.

Przepis na domowy majonez prosto z bloga www.justmydelicious.com
Składniki:
• 1 jajko
• 1 łyżka musztardy Dijon
• 1 łyżeczka octu winnego
• sól do smaku
• pieprz czarny do smaku
• 1 łyżeczka cukru
• 300g oleju

W blenderze należy połączyć ze sobą na wysokich obrotach wszystkie składniki (za wyjątkiem oleju). Gdy masa będzie jednolita bardzo powoli należy zacząć wlewać małą strużką olej do blendera, nie przestając miksować na wysokich obrotach. Po około minucie, do dwóch masa będzie już gęsta, jak standardowy majonez ze sklepu. Do majonezu można w trakcie miksowania dodać curry, zioła lub inne ulubione przyprawy. Ocet winny można zastąpić jabłkowym.

am

 

 

 

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:
Zobacz film z RTK

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Aktualności22 lutego 202521:50

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
3
Racibórz:

Dziś, w sobotę 22 lutego, w parafii Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Łubowicach biskup opolski Andrzej Czaja odprawił Mszę Świętą, podczas której przedstawił parafianom nowego proboszcza. Wizyta biskupa, choć nieoficjalna i robocza, miała szczególny charakter z powodu skandalu obyczajowego, jaki wywołał poprzedni proboszcz parafii.

Th
Aktualności22 lutego 202507:57

W sierpniu będzie powódź, a zbiornik Racibórz wywoła gigantyczną falę powodziową

W sierpniu będzie powódź, a zbiornik Racibórz wywoła gigantyczną falę powodziową - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
31
opr. waw, fot. lotnicze Robert Ambroziewicz, Marek Fichna
Reklama
Reklama
Reklama
Sport23 lutego 202512:45

Mateusz Mrówka zwycięzcą XIII Biegu Twardziela [FOTO i WIDEO]

Mateusz Mrówka zwycięzcą XIII Biegu Twardziela [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Dystans siedmiu kilometrów ścieżkami Arboretum Bramy Morawskiej w lesie Obora mieli do pokonania uczestnicy XIII edycji Biegu Twardziela, który rozegrano dziś, 23.02. Na starcie zameldowało się łącznie 190 biegaczek i biegaczy z Polki i Czech.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport24 lutego 202500:43

XXII edycja HLPN przeszła do historii [FOTO]

XXII edycja HLPN przeszła do historii [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Trzynaście weekendów, kilkadziesiąt rozegranych spotkań, setki bramek, wiele emocji, radości, a czasem smutku. To wszystko złożyło się na XXII edycję Halowej Ligi Piłki Nożnej, którą w niedzielny (25.02) wieczór zakończono w hali OSiR Racibórz.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 21.02.2025
20 lutego 202513:34

Nasz Racibórz 21.02.2025

Nasz Racibórz 14.02.2025
14 lutego 202519:07

Nasz Racibórz 14.02.2025

Nasz Racibórz 07.02.2025
6 lutego 202519:32

Nasz Racibórz 07.02.2025

Nasz Racibórz 31.01.2025
30 stycznia 202520:04

Nasz Racibórz 31.01.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.