Dietetycy z Medyka przekonują do jedzenia drugiego śniadania
W Raciborskim Medyku przyszli dietetycy z mgr Tkocz zorganizowali w ramach kwietniowych zajęć Szkolnej Poradni Dietetycznej warsztaty przygotowywania II śniadania. Uczestnikami zajęć praktycznych byli uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych wraz z opiekunami - mgr E. Kaszny i K. Pitry. Uczniowie Raciborskiej Szkoły Specjalnej są uczestnikami programu „Trzymaj formę”.
Uczennice wydziału dietetyki przygotowały krótki pokaz, które produkty i napoje mogą być wykorzystywane do śniadania oraz przedstawiły ich wartość odżywczą. Następnie rozpoczęły się warsztaty, czyli zaproszona do Medyka młodzież zaczęła pracę nad przygotowaniem wartościowego posiłku.
Drugie śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jest ono niezwykle istotne z punktu widzenia prawidłowego metabolizmu, ponieważ organizm dzieci i młodzieży potrzebuje rano znacznie więcej energii do działania. Jej brak, a szczególnie niedostateczna ilość węglowodanów, w znaczny sposób obniża sprawność pracy umysłowej. Organizm nie potrafi kumulować niektórych składników odżywczych i witamin, niezwykle istotnym jest sukcesywne dostarczanie mu posiłków w ciągu dnia - najlepiej, aby było ich około pięciu, a jednym z nich było właśnie drugie śniadanie.
Drugie śniadanie jest tez niezwykle ważne dla uczniów. Nauka w szkole jest dla dziecka dużym wysiłkiem. Umysłowe zmagania potęgują zapotrzebowanie na energię, które i tak jest dość duże w przypadku wciąż rozwijającego się organizmu dziecka. W okresie szkolnym urozmaicona, dieta bogata w składniki odżywcze jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Spożywanie drugiego śniadania w szkole warunkuje dostarczenie składników pokarmowych, ale także uczy od najmłodszych lat prawidłowych nawyków żywieniowych.
Młodzież z Zespołu Szkół Specjalnych w Raciborzu wspaniale poradziła sobie z przygotowaniem drugiego śniadania, a nawet podkreśliła, że już na pewno nie będzie oczekiwała pomocy rodziców w tym zakresie. Kanapki, które powstały w pracowni technologicznej pod okiem przyszłych fachowców były kolorowe, urozmaicone i co najważniejsze zawierały produkty zalecane na drugie śniadanie: chleb razowy, warzywa, szynkę drobiową, jajko. Do picia przygotowano napój owocowo- warzywny. Uczmy się od młodzież prawidłowych nawyków żywieniowych i nie zaczynajmy dnia tylko od kawy.
med
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany