Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia23 czerwca 200817:32

O gotowaniu wieprzowiny w Raciborskiem

O gotowaniu wieprzowiny w Raciborskiem - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

W tradycyjnym pożywieniu w Raciborskiem najbardziej popularna była gotowana wieprzowina. Pieczenie i smażenie mięs było znacznie rzadziej stosowane. Mięso wołowe, jako trudniej dostępne, spożywane było głównie z okazji świąt bądź wypadku losowego, kiedy zwierzę trzeba było dobić.

Ulubione przez Ślązaków rolady wołowe należą do nowszych, przyrządzanych dopiero w XX wieku potraw.  Do II wojny światowej drób również nie gościł zbyt często na śląskich stołach. Współcześnie coraz częściej spożywa się ten gatunek mięsa, a jego konsumpcja na Śląsku jest nawet wyższa niż w innych regionach kraju. Nie ma tradycji potraw tego rodzaju jak pierogi, gołąbki, krokiety. Dzisiaj żaden Ślązak nie wyobraża sobie niedzielnego bądź świątecznego pożywienia bez rolad wołowych, sosu, klusek śląskich i modrej kapusty. Zestaw ten podawany jest najczęściej po zjedzeniu zupy z nudlami czyli  rosołu z makaronem. Rolady przygotowuje się z ładnego kawałka chudej wołowiny. Około sześćdziesiąt dekagramów tego mięsa rozcina się na  niezbyt grube płaty, zbija z obu stron tłuczkiem do mięsa, oprósza solą i pieprzem i smaruje musztardą. Na każdy płat wołowiny nakłada się cienki plasterek słoniny lub boczku wędzonego oraz kilka plasterków cebuli. Zwija się mięso w rolady, zawiązuje białą, lnianą nitką oprósza mąką i smaży na gorącym tłuszczu. W trakcie smażenia rolady podlewa się wodą, dodaje się liść laurowy i parę ziaren ziela angielskiego. Mięso dusi się do momentu aż będzie miękkie. Następnie należy wyjąć rolady z garnka, zdjąć nitki, a sos zagęścić zawiesiną z mąki pszennej i wody oraz podprawić śmietaną. Roladom wołowym nieodłącznie na talerzu towarzyszą kluski zwane śląskimi. Wśród Ślązaków panuje przekonanie, iż kluski posiadają wyższe wartości smakowe i odżywcze niż ziemniaki, które „przelecą przez żołądek i człowiek po nich jest słaby, kluska natomiast trzymo mocno zapewniając sytość”. Najbardziej rozpowszechnione są kluski zwane śląskimi sporządzane z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zwane są one również guminowymi lub białymi. Na śląskim stole pojawiły się one krótko przed II wojną światową, początkowo tylko na weselach. Kilogram ziemniaków należy ugotować i gorące przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki trzeba następnie ułożyć w misce, podzielić na cztery części, po czym jedną z nich wyjąć. W to miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać ponownie wyjęte ziemniaki i zagnieść na jednolitą masę, z której formować okrągłe kuleczki, lekko spłaszczone. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Źródło: Julita Ćwikła – etnograf z Muzeum w Raciborzu

 

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Aktualności22 lutego 202521:50

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
4
Racibórz:

Dziś, w sobotę 22 lutego, w parafii Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Łubowicach biskup opolski Andrzej Czaja odprawił Mszę Świętą, podczas której przedstawił parafianom nowego proboszcza. Wizyta biskupa, choć nieoficjalna i robocza, miała szczególny charakter z powodu skandalu obyczajowego, jaki wywołał poprzedni proboszcz parafii.

Th
Aktualności22 lutego 202507:57

W sierpniu będzie powódź, a zbiornik Racibórz wywoła gigantyczną falę powodziową

W sierpniu będzie powódź, a zbiornik Racibórz wywoła gigantyczną falę powodziową - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
32
opr. waw, fot. lotnicze Robert Ambroziewicz, Marek Fichna
Reklama
Reklama
Reklama
Sport23 lutego 202512:45

Mateusz Mrówka zwycięzcą XIII Biegu Twardziela [FOTO i WIDEO]

Mateusz Mrówka zwycięzcą XIII Biegu Twardziela [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Dystans siedmiu kilometrów ścieżkami Arboretum Bramy Morawskiej w lesie Obora mieli do pokonania uczestnicy XIII edycji Biegu Twardziela, który rozegrano dziś, 23.02. Na starcie zameldowało się łącznie 190 biegaczek i biegaczy z Polki i Czech.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności24 lutego 202510:30

Zadymienie, pożar i otwarcie mieszkania. Weekend strażaków

Zadymienie, pożar i otwarcie mieszkania. Weekend strażaków - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. FB/OSP KSRG Bojanów, OSP KSRG Krzanowice
Reklama
Sport24 lutego 202500:43

XXII edycja HLPN przeszła do historii [FOTO]

XXII edycja HLPN przeszła do historii [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Trzynaście weekendów, kilkadziesiąt rozegranych spotkań, setki bramek, wiele emocji, radości, a czasem smutku. To wszystko złożyło się na XXII edycję Halowej Ligi Piłki Nożnej, którą w niedzielny (25.02) wieczór zakończono w hali OSiR Racibórz.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 21.02.2025
20 lutego 202513:34

Nasz Racibórz 21.02.2025

Nasz Racibórz 14.02.2025
14 lutego 202519:07

Nasz Racibórz 14.02.2025

Nasz Racibórz 07.02.2025
6 lutego 202519:32

Nasz Racibórz 07.02.2025

Nasz Racibórz 31.01.2025
30 stycznia 202520:04

Nasz Racibórz 31.01.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.