Wyjątkowa uczta smaków w Hotelu Racibor
- Dziś spotykamy się na szkolnym konkursie kulinarnym w stylu MasterChef. Po pierwszym etapie, który odbył się w szkole teraz spotykamy się z finalistami w Hotelu Racibor. Cztery zespoły przygotowały zakąski i desery, które następnie zostaną ocenione przez jury - mówiły nauczycielki przedmiotów zawodowych, Mirosława Bajsarowicz-Placek i Irena Gotzman.
- Nie mówimy tu dziś o pokonaniu drużyn, bo tak naprawdę znaleźli się tutaj najlepsi. Każdy z nas jest uzdolniony, więc niech zwyczajnie wygra najlepszy - mówiła Małgosia Lewicka. - Rywalizacja jest najprawdę zacięta. U nas wszystko idzie zgodnie z planem. Szanse wszystkich zespołów są moim zdaniem wyrównane - mówił przed finałem Denis Kowalski.
Rywalizacja między zespołami odbyła się w sali bankietowej Hotelu Racibor, co było ciekawym doświadczeniem dla uczestników konkursu. - Od dwóch lat współpracujemy z ZSZ. Zależy nam na tej współpracy, gdyż ważne jest, żeby szkołę tę kończyli dobrze wyszkoleni uczniowie. Na tym terenie bardzo ciężko o dobrego kucharza i kelnera, dlatego też uważamy, że kształcenie to jest bardzo istotne - mówił Wiesław Jacheć, właściciel Hotelu Racibor. - Jedno co proponowałbym zmienić to ogólnopolski system edukacji. Uczniowie zwyczajnie mają za mało praktyk. Na to jednak nie mamy wpływu ani my, ani szkoła - mówił Wiesław Jacheć.
Poniżej przedstawiamy wyniki konkursu:
1. miejsce Mateusz Ciupek i Michał Keler
2. miejsce Małgorzata Lewicka i Izabela Machura
3. miejsce Robert Niewiera i Denis Kowalski
4. miejsce Aleksandra Żymełka i Aneta Kwaśny
Sisi
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany