Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia8 maja 200910:48

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Pełna fantazji kuchnia rosyjska od dawna słynie jako jedna z najlepszych i najbardziej urozmaiconych. Obok słowiańskich tradycji można w niej dostrzec wpływy zakaukaskie, niemieckie i francuskie, tworzące wspólnie harmonijną całość. Surowość klimatu sprawiła, że dominują tu dania wysokokaloryczne, których przykładem są typowe rosyjskie zupy - na rosole, z wywarem jarzynowym, sutą zasmażką i nieodłączną śmietaną.

Do najpopularniejszych należą: rassolniki z kiszonych ogórków, przyrządzane na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym; borszcz pochodzenia ukraińskiego, z dodatkiem buraków, o charakterystycznym słodko - kwaśnym smaku i czerwonym kolorze; szczi - bazujące na warzywach liściastych, takich jak kapusta, szczaw, szpinak; czy wreszcie ucha - zupa rybna, przyrządzana najlepiej z miętusów, tłusta i pikantna, zaliczana do najbardziej typowych dań rosyjskiej kuchni.

Ze względu na dostępność i obfitość ryb słodkowodnych oraz morskich, stały się one jednym z fundamentów rosyjskiego jadłospisu, w którym znajduje się szereg wymyślnych dań, m. in. z jesiotra czy łososia kaspijskiego. Jednak najbardziej cenionym przysmakiem o światowej sławie jest kawior. Kawior najczęściej podaje się jako zakąskę, może też służyć jako dodatek np. do blinów.  Bliny, bardzo popularne w rosyjskiej kuchni, to smażone placuszki z mąki pszennej albo gryczanej, czasem z dodatkiem ziemniaków lub bułki. Podaje się je z przyprawionym masłem, śmietaną, różnymi rybami, a w wersji wykwintnej - z kawiorem.

Charakterystyczne dla Rosji są różnego rodzaju pierogi i pierożki, towarzyszące zupom albo stanowiące samodzielne danie. Na przykład pielmieni - specjał syberyjski - to małe , gotowane pierożki nadziewane mięsem wołowym, podawane w rosole albo polewane topionym masłem, śmietaną czy ostrym sosem musztardowym. Odmianą pielmieni są nieco większe warieniki, nadziewane twarogiem, kapustą z grzybami, farszem z ryby albo owocami. Do zup często podaje się rastiegaje - pierożki z ciasta drożdżowego, niezalepione od góry, z farszem mięsnym, rybnym, grzybowym, a czasem także z kawiorem. Wypieki z drożdżowego ciasta to również russkie pirogi, rozmaicie formowane i nadziewane, najczęściej mięsne, rybne i warzywne. Bardzo popularnym daniem jest kulebiak - rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego lub francuskiego, charakterystycznie wydłużony i wysoki, z nakładanym warstwami nadzieniem z kapusty, ryby, jaj na twardo, grzybów i ryżu. Kulebiak, np. z łososiem , zyskał sobie międzynarodową sławę, podobnie jak kilka innych rosyjskich potraw.

Jedną z nich jest boeuf strogonow - klasyczne danie kuchni rosyjskiej, kawałki polędwicy wołowej podsmaża się razem z cebulą i pieczarkami, następnie zaprawia zasmażką, śmietaną, dodaje musztardę i sok z cytryny. Ta potrawa, wraz z ruskimi pierogami, stała się onegdaj symbolem polskiej kuchni w barach szybkiej obsługi.

Wiele spośród popularnych dziś potraw rosyjskich stworzonych zostało na cześć znanych osobistości i nosi ich nazwiska. Można tu wymienić słynne kotliety pożarskie (na cześć księcia Pożarskiego) - mielone kotlety z drobiu albo bitki skobieliew (na cześć generała Skobielewa) - kotleciki z drobno siekanej cielęciny z sosem brunatnym, z dodatkiem szynki, ozora, grzybów i trufli.

Na rosyjskim stole czeka też całe bogactwo ciast i deserów. kriendiel -  to słodkie drożdżowe obwarzanki, wiatruszki - drożdżowe ciasteczka ze słodkim nadzieniem z białego sera, gożnaki - ciastka z orzechami włoskimi i miodem, kulicz - typowe ciasto na Wielkanoc, podobne do naszej baby drożdżowej. Na deser, do herbaty (serwowanej tradycyjnie z samowara) zwykło się podawać warienja - konfitury z owoców , smażone na miodzie.
Starym rosyjskim napojem narodowym jest kwas chlebowy, nadal bardzo popularny. Ten kwaśny , musujący trunek o niewielkiej zawartości alkoholu wspaniale pasuje do typowej, raczej ciężkiej i tłustej rosyjskiej kuchni.

BLINY

7 łyżek mąki gryczanej, 1 łyżeczka cukru, 2-3 dag drożdży, 30 dag mąki pszennej,
2 szklanki ciepłego mleka, 3 jajka, 3 łyżki masła, dodatki: masło, gęsta kwaśna śmietana, kawałki wędzonej ryby, kawior lub ikra

Drożdże rozetrzyj z cukrem, wlej 2 łyżki ciepłej wody i wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki pszennej. Rozczyn jest gotowy, gdy podwoi swoją objętość i pojawią się w nim bąbelki. Przesiej do miski resztę mąki pszennej i 2/3 gryczanej. Wlej szklankę mleka i rozczyn drożdżowy, zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie, przykryj je lnianą ściereczką i pozostaw na 3 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Teraz dodaj do ciasta pozostałą mąkę, zagnieć i odłóż na 2 godziny, aby ponownie wyrosło. Połącz z resztą mleka, żółtkami, stopionym masłem i śmietaną. Przypraw do smaku solą i cukrem, połącz z pianą z białek. Ponownie odłóż do wyrośnięcia - tym razem na 30 minut. Ciasto kładź łyżką na patelnię i smaż z obu stron. Bliny podawaj posmarowane stopionym masłem z dodatkami i śmietaną.

SZCZI

50 dag kapusty kiszonej, 4 łyżki masła, 1,5 l rosołu, 1 marchewka, kawałek pietruszki, 10 dag cebuli, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, listek laurowy, śmietana i zielenina (natka, szczypiorek, koperek)

Przepłucz i dobrze odciśnij kiszoną kapustę. Włóż do garnka, dodaj 3 łyżki masła, wlej tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykryj, duś 3-5 minut na mocnym ogniu. Następnie zmniejsz płomień, gotuj 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pokrój marchewkę, pietruszkę i cebulę, zeszklij je na pozostałym maśle. Dodaj przecier, smaż razem jeszcze chwilę. Dodaj do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Wlej resztę wrzącego rosołu, gotuj przez 20-30 minut. Następnie dodaj sól, pieprz i listek laurowy, gotuj razem jeszcze 5-10minut. Przelej na talerze, każdą porcję udekoruj kleksem śmietany i posyp posiekaną zieleniną.

PIEROGI RUSKIE

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżka oleju, ciepła woda, sól
Nadzienie: 50 dag dobrze odciśniętego twarogu, 5-7 ugotowanych ziemniaków, 2 cebule, olej, przyprawa do zup, pieprz

Mąkę posól, zagnieć z jajkiem, olejem i taką ilością ciepłej wody, aby powstało elastyczne ciasto. Ziemniaki przepuść przez maszynkę razem z twarogiem. Zeszklij posiekaną cebulę na łyżce oleju, dodaj do ziemniaków i sera. Masę wymieszaj, przypraw do smaku solą, sporą ilością pieprzu oraz przyprawą do zup. Rozwałkuj ciasto pierogowe, wytnij szklanką kółka, pośrodku każdego ułóż porcję farszu. Sklej pierogi, ugotuj je w osolonej wodzie z niewielka ilością oleju.  

BOEUF STROGONOW

½ kg polędwicy wołowej, 15 dag pieczarek, 2 cebule, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, śmietana, masło, mąka, ostra papryka, sól, pieprz

Polędwicę umyj, pokrój na ok. ½ cm plastry a te na paski około ½ cm szerokie i 3-4 cm długie. Dopraw solą i pieprzem, odłóż w chłodne miejsce. Pokrojone kapelusze pieczarek podsmaż na maśle z cebulą, dodaj mięso i smaż około 5 minut, poczym oprósz mąką i dosmaż do miękkości. Dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, zagotuj i dopraw papryką.

Materiał przygotowany we współpracy z hotelem Polonia

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności18 kwietnia 202507:00

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy

Co? Gdzie? Kiedy? Nawigator weekendowy - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Powiat:

Przed nami długi, świąteczny weekend. Sprawdź, co będzie się działo w Raciborzu i okolicy, i gdzie warto się wybrać.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport19 kwietnia 202523:34

Wielka Sobota na piłkarskich boiskach [WYNIKI i TABELE]

Wielka Sobota na piłkarskich boiskach [WYNIKI i TABELE] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Region:

Wielka Sobota na boiskach w regionie przebiegała pod znakiem piłkarskich emocji. Sprawdź, jak poradziła sobie drużyna, której kibicujesz.

(greh)
Reklama
Reklama
Styl życia19 kwietnia 202508:39

Domsowie - raciborscy magnaci rynku cygar

Domsowie - raciborscy magnaci rynku cygar - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Christop Sottor
Reklama
Sport19 kwietnia 202519:27

Derby Raciborza. Dwa ciosy Ocic pogrążyły Brzezie [FOTO]

Derby Raciborza. Dwa ciosy Ocic pogrążyły Brzezie [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

W Wielką Sobotę na boisku przy ulicy Tuwima rozegrano spotkanie 21. kolejki rozgrywek B klasy Podokręgu Racibórz. Był to mecz szczególny, bowiem na murawie zmierzyły się ze sobą drużyny LKS Ocice i LKS Brzezie – rywale lokalni, których starcia od lat wzbudzają spore emocje zarówno wśród zawodników, jak i kibiców.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 18.04.2025
17 kwietnia 202522:23

Nasz Racibórz 18.04.2025

Nasz Racibórz 11.04.2025
14 kwietnia 202520:31

Nasz Racibórz 11.04.2025

Nasz Racibórz 04.04.2025
3 kwietnia 202518:29

Nasz Racibórz 04.04.2025

Nasz Racibórz 28.03.2025
27 marca 202520:16

Nasz Racibórz 28.03.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.