Przepisy na grilla
Sezon grillowy w pełni rozpoczęty – to najlepsza alternatywa, aby spotkać się z najbliższymi i spędzić czas na świeżym powietrzu. Nie każdy jest jednak zwolennikiem tłustej karkówki, czy kiełbasy. Co zrobić, aby grill kojarzył się także ze zdrowym, urozmaiconym i smacznym jedzeniem? Dietetyczka Naturhouse podzieliła się z nami przepisami na wyszukane dania grillowe, które przekonają nawet największego mięsożercę.
Krewetki tygrysie w curry
Składniki:
ok 10 szt. krewetek tygrysich
34 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
curry
średniej wielkości ananas
papryka czerwona
patyczki do szaszłyków
Dressing musztardowo jogurtowy:
jogurt naturalny grecki light 150 g
łyżka stołowa oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy dijon
świeży koperek
sos sojowy
pieprz
Sposób przygotowania:
Krewetki umyć i oczyścić. Zamarynować w mieszance oliwy z oliwek, szczypty curry i przeciśniętym przez praskę czosnku. Pozostawić w marynacie przez 2 – 3 godz. Ananasa i paprykę obrać, usunąć części niejadalne i pokroić w kostkę o wielkości 2 cm. Nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian krewetka – ananas – papryka. Piec na grillu wyłożonym folią aluminiową, podczas grillowania obracać aż do miękkości.
Dresing:
Wymieszać składniki i pozostawić w lodówce na ok 15 min.
Sakiewki warzywne z Grilla
Składniki :
• 2 średnie cukinie
• 1 bakłażan
• cebula czerwona
• papryka żółta, zielona i czerwona
• 4 ząbki czosnku
• 34 łyżki oliwy z oliwek
• puszka białej fasoli
• zioła prowansalskie
• folia aluminiowa
Przygotowanie:
Cukinie kroimy w większą kostkę, podobnie papryki. Cebulę kroimy w plastry. Bakłażana natomiast kroimy w 1,5 cm plastry układamy na ręczniku papierowym i opruszamy solą, aby pozbyć się gorzkiego posmaku. Następnie kroimy bakłażana w paski. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce dodając stopniowo przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, zioła prowansalskie. Całość pozostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. Po wyciągnięciu warzyw zlodówki dodajemy białą fasolę odsączoną z zalewy. Mieszamy. Z Foli aluminiowej wycinamy kwadraty, nakładamy farsz i szczelnie zawijamy. Grillujemy warzywa do miękkości.Podawać z jogurtem greckim.
Grillowane buraki w balsamico z fetą
Składniki:
2 średniej wielkości buraki
2 łyżki oliwy z oliwek
50 sera feta light (12% tłuszczu)
2 łyżki gęstego sosu balsamico
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek kminku
zioła prowansalskie
Sos balsamico:
Składniki:
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• szczypta soli morskiej
Składniki dokładnie wymieszać (można trzepaczką rózgową).
Przygotowanie buraków:
Buraki umyć, podgotować z kminkiem. Po wstępnym podgotowaniu obrać buraki ze skórki. Następnie pokroić na 1.5 cm plastry zamarynować w oliwie z oliwek, sosie balsamico i czosnku, pozostawić na noc w lodówce. Układać na grilla wyłożonego folią aluminiową. W ostatnich minutach grilowania ułożyć na plastrach buraków kawałki fety i posypać ziołami prowansalskimi.
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.