Domowe jedzenie w mistrzowskim wydaniu w restauracji Vena
W dobie programów i blogów kulinarnych, mody na prowadzenie restauracji przez przypadkowych często ludzi coraz ciężej znaleźć miejsca prowadzone i dania gotowane przez profesjonalistów. My znaleźliśmy takie miejsce – restauracja Vena w Raciborzu.
Restaurację prowadzi małżeństwo wraz z synami. Głowa rodziny – Maciej Zawojski – jest doświadczonym menedżerem restauracji. Joanna Zawojska zajmuje się obsługą klientów, co robi z życzliwym i ciepłym uśmiechem na twarzy. Dawid Dymel i Mateusz Zawojski przygotowują pyszne dania.
Rodzinne w lokalu są nie tylko relacje, ale także atmosfera. Otwartość i miłe nastawienie do klienta, a do tego ciepłe i przytulne wnętrze sprawiają, że możemy poczuć się jak w domu. Całości dopełnia unoszący się w powietrzu niesamowity aromat dań.
Restaurację Vena wyróżnia także menu. Oprócz tradycyjnej karty, z której dania serwowane są przez cały rok kucharze stworzyli menu sezonowe. – W tej chwili jest to menu na miesiące marzec i kwiecień. Dominują w nim warzywa sezonowe, m.in. marchew, jarmuż, burak, por czy rzodkiewka – opowiada nam jeden z kucharzy, Mateusz Zawojski.
W karcie sezonowej znajdziemy więc takie dania jak carpaccio z buraka z musem pietruszkowym i jajkiem przepiórczym, krem chrzanowy z chipsem bekonowym czy krewetki w tempurze curry z sosem jogurtowo-miętowym i sałatką z mango i chili.
Niemniej ciekawe i smaczne dania znajdziemy w tradycyjnym menu. – Najbardziej dumny jestem ze steku z rostbefu z masłem czosnkowym podawanym na chlebie własnej roboty z sosem borowikowym i grillowanymi pomidorkami. Jest to bowiem mój autorski pomysł – opowiada Mateusz. Co jeszcze w karcie? Stek Jack Daniel's z polędwicy wołowej z grillowanymi warzywkami i pieczonymi ćwiartkami ziemniaka czy też fondant czekoladowy z gałką lodów. Wszystko brzmi niesamowicie i uruchamia naszą wyobraźnię i kubki smakowe.
Dania są oryginalne i niezwykle dopieszczone. Przygotowywane są bowiem przez wykwalifikowanych i doświadczonych kucharzy. Mateusz Zawojski na przykład pracował w Dworku Komorno, a także w 4-gwiazdkowym hotelu w Szczyrku.
Nie musisz już szukać i wyjeżdżać do innych miast, by móc zjeść dania, których nie powstydziłby się żaden kucharz. Niecodzienną, wyjątkową kuchnię znajdziesz w Restauracji Vena przy ul. Nowej 5 w Raciborzu. Nie przegap takiej okazji i pozwól sobie na ucztę dla podniebienia i ducha!
Polub nas na Facebooku!
Restauracja VENA
ul. Nowa 5
Racibórz
32 415 33 58
Komentarze (0)
Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.