Wiosna należy do gastronomów
I Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne Młodych Kucharzy i Kelnerów, zorganizowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach przy współpracy z Gościńcem Zodiac w Rzuchowie oraz Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich, ujawniły talenty wśród przyszłych mistrzów w zawodzie kucharz i kelner. Udział w konkursie wzięli rownież młodzi kucharze z Raciborza.
Organizatorzy mistrzostw zapewnili uczestnikom zmagań kulinarnych główny produkt - doradę oraz przyprawy firmy Prymat, jak również zaplecze gastronomiczne i kelnerskie. Do współzawodnictwa zgłosiły się szkoły z Chorzowa, Bielska-Białej, Zawiercia, Rybnika, Rydułtów, Zabrza, Raciborza, Dąbrowy Górniczej, Siemianowic Śląskich, reprezentacje z czeskiej miejscowości Frydek-Mistek oraz Silherovice. Uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich przystąpili do rywalizacji o miano najlepszego kucharza, przygotowując danie z przystawką zainspirowane hasłem "Wiosenne inspiracje z doradą" oraz tytuł najlepszego kelnera w kategorii "Kelner - doradca kulinarny".
Zmagania gastronomów obejmowały rozwiązanie testu z zakresu wiedzy teoretycznej, a następnie uczestnicy wzięli udział w etapie praktycznym. W nowej pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach przygotowali przystawki dla trzech osób oraz dania główne. Finał tego etapu miał miejsce w Gościńcu Zodiac w Rzuchowie, gdzie ze skrzyni - niespodzianki należało wykorzystać produkty do wykonania deseru.
Kelnerzy w części praktycznej musieli prawidłowo nakryć stoły do śniadań kontynentalnych oraz zaserwować danie metodą francuską, zaś w finalne - serwowanie wina w obecności konsumenta. Jury zmagań kelnerskich, które tworzyli przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich w osobach: Adrianny Gajek, Dariusza Brudny, Michała Chabiora i Romana Stobnickiego wysoko ocenili profesjonalne przygotowanie uczestników, a szczególnie precyzję wykonania zadań i zachowanie wszystkich zasad obsługi konsumenta.
Wśród kelnerów - doradców kulinarnych konsumenta najlepszą okazała się Klaudia Jencz, uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach, przygotowanado mistrzostw przez Iwonę Wrożynę. Drugie i trzecie miejsca zajęli kolejno: Agnieszka Rubaj z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych COGITO w Siemianowicach Śląskich oraz Szymon Przybyłowicz uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej.
Jury etapu kulinarnego spośród młodych kucharzy wyłoniło mistrzów kulinarnych, którymi zostali: Paulina Pustelnik oraz Dimitrij Petrov z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku - Białej - zdobywców I miejsca, Mariusza Jasińskiego i Zuzannę Sałbut z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku - zdobywców II miejsca oraz laureatów III miejsca: Klarę Studenicovą i Andrew Ungera - Stredni skoly gastronomie, odevnictvi a sluzeb, z czeskiego Frydka-Mistka
W trakcie mistrzostw uczestnicy i zaproszeni goście mieli możliwość wysłuchania wykładu i obejrzenia pokazów w wykonaniu specjalistów sztuki kelnerskiej i kulinarnej, m.in. interesującego wykładu Bogdana Migasa - członka Stowarzyszenia Sommelierów Polskich - o sztuce serwowania wina, pokazu parzenia kawy w wykonaniu Mistrza Polskich Baristów - Rafała Adamka oraz profesjonalnego pokazu barmańskiego w wykonaniu Janusza Kozłowskiego.
Zwycięzcy kelnerskich i kulinarnych rywalizacji otrzymali cenne nagrody rzeczowe, ufundowane przez współorganizatorów mistrzostw: Stefana Opolonego - właściciela Gościńca Zodiac, Starostę Wodzisławskiego Tadeusza Skatułę - Patrona Mistrzostw, Wójta Gminy Kornowac Grzegorza Niestrója, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach oraz upominki rzeczowe od zaproszonych gości - przedstawicieli Sejmiku Województwa Śląskiego i sponsorów reprezentujących firmy: Makro z Rybnika, Prymat, Coca - Cola, Iglotex, Anvo, Willa Win, Sommelier, Mojito i Ośrodek Szkoleniowo - Wypoczynkowy Stodoły.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany