Bezpieczeństwo żywności – dziś Światowy Dzień Zdrowia
Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia, aby uczcić rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia w 1948 roku. Co roku jest wybierany temat przewodni z zakresu zdrowia publicznego, który w danym okresie wymaga szczególnej uwagi. Obchody Światowego Dnia Zdrowia stwarzają możliwość podjęcia wielu działań, których efektem jest poprawa stanu zdrowia ludzi.
W 2015 roku tematem przewodnim ogłoszonym przez WHO jest „Bezpieczeństwo żywności”, a hasłem tegorocznych obchodów: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności, zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych bakterii i toksyn, oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe – wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko skażenia żywności. Większa intensywność podróżowania i rozwój handlu zwiększają prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się skażenia.
Choroby przenoszone drogą pokarmową są przyczyną około 2 milionów zgonów rocznie, w tym dzieci. Ponadto niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nowotworów.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 to okazja do uświadomienia rządom, producentom, przedsiębiorstwom handlowym i społeczeństwu, jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności i jaką rolę każdy z tych podmiotów może odgrywać w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, która trafia na talerze konsumentów.
Celem podejmowanych działań w ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym, od produkcji do spożycia zgodnie z Kodeksem Żywnościowym (Codex Alimentarius), zbiorem międzynarodowych norm dotyczących żywności, wytycznych i praktyk w zakresie wszystkich głównych artykułów spożywczych.
Światowa Organizacja Zdrowia apeluje także do społeczeństwa o stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności:
• Utrzymuj czystość.
• Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
• Gotuj dokładnie.
• Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.
• Używaj bezpiecznej wody i surowców.
Bezpieczeństwo żywności – ulotka informacyjna.
Informacje dla konsumentów – ulotka informacyjna.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany