Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia7 kwietnia 201510:58

Bezpieczeństwo żywności – dziś Światowy Dzień Zdrowia

Bezpieczeństwo żywności – dziś Światowy Dzień Zdrowia  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Polska:

Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia, aby uczcić rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia w 1948 roku. Co roku jest wybierany temat przewodni z zakresu zdrowia publicznego, który w danym okresie wymaga szczególnej uwagi. Obchody Światowego Dnia Zdrowia stwarzają możliwość podjęcia wielu działań, których efektem jest poprawa stanu zdrowia ludzi. 

W 2015 roku tematem przewodnim ogłoszonym przez WHO jest „Bezpieczeństwo żywności”, a hasłem tegorocznych obchodów: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

Stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności, zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych bakterii i toksyn, oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe – wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko skażenia żywności. Większa intensywność podróżowania i rozwój handlu zwiększają prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się skażenia.

Choroby przenoszone drogą pokarmową są przyczyną około 2 milionów zgonów rocznie, w tym dzieci. Ponadto niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nowotworów.

Światowy Dzień Zdrowia 2015 to okazja do uświadomienia rządom, producentom, przedsiębiorstwom handlowym i społeczeństwu, jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności i jaką rolę każdy z tych podmiotów może odgrywać w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, która trafia na talerze konsumentów.

Celem podejmowanych działań w ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym, od produkcji do spożycia zgodnie z Kodeksem Żywnościowym (Codex Alimentarius), zbiorem międzynarodowych norm dotyczących żywności, wytycznych i praktyk w zakresie wszystkich głównych artykułów spożywczych. 

Światowa Organizacja Zdrowia apeluje także do społeczeństwa o stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności:

• Utrzymuj czystość.
• Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
• Gotuj dokładnie.
• Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.
• Używaj bezpiecznej wody i surowców.

Bezpieczeństwo żywności – ulotka informacyjna.
Informacje dla konsumentów – ulotka informacyjna.

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności24 grudnia 202414:30

Familiada TVP z udziałem raciborskich mistrzów olimpijskich [WIDEO]

Familiada TVP z udziałem raciborskich mistrzów olimpijskich [WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Odcinek wyemintowany w Wigilię, 24.12., można już obejrzeć na platformie TVP VOD.

red.
Aktualności24 grudnia 202412:49

Szarża na Piaskowej zakończona kolizją

Szarża na Piaskowej zakończona kolizją  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. grupa Racibórz 112
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 20.12.2024
20 grudnia 202410:11

Nasz Racibórz 20.12.2024

Nasz Racibórz 13.12.2024
12 grudnia 202421:45

Nasz Racibórz 13.12.2024

Nasz Racibórz 06.12.2024
5 grudnia 202421:06

Nasz Racibórz 06.12.2024

Nasz Racibórz 29.11.2024
28 listopada 202419:21

Nasz Racibórz 29.11.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.