Sposób robienia przedniego wiszniaku
Biorą się di napoju czarne wiśnie kwaśne, dobrze dojrzałe, z korzonków obrane, i kładą się w czyste beczkę, w której należycie się gniotą i wyciskują.
Weź potem miodu przaśnego w kocioł i rozpuść go, aby się tłustość rozeszła i oczyściła się z wszelkiej cudzej istoty; zlewaj go potem na wiśnie przygotowane tak, żeby miód przewyższał wiśnie na jeden lub dwa cale. Postaw potem beczkę na pięć lub sześć godzin w ciepłym miejscu, aż póki nie zacznie robić, wtenczas stawiaj zaraz do piwnicy lub na miejsce chłodne, gdzie zwyczajnie blisko trzy miesiące się trzyma. Na koniec czasu tego ściąga się ten napój czysty i wystały w beczki jak wino. Część jedna tej esencji przydana do ośmiu części miodu syconego staje się przednim wiszniakiem. 1790. Kalendarz Dubitkowskiego
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany