Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia23 czerwca 200818:04

Jak upiec chleb raciborski

Jak upiec chleb raciborski - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Piekarnia Chrobaków dostarcza na raciborski rynek chleb zwykły mieszany żytnio-pszenny. Czynnikiem decydującym o jego smaku jest kwas chlebowy, który wytwarza się z mąki żytniej zmieszanej z wodą i kminkiem. Każdy z piekarzy ma jednak swoją własną, utrzymywaną w tajemnicy, recepturę na sporządzenie kwasu. Można dodawać szereg składników, między innymi cebulę, maślankę lub kefir. Kwas „dochodzi” dwa dni. Kiedy jest gotowy, można przystąpić do przygotowania chleba.

Najpierw należy przesiać mąkę do kotła, dodaje wodę, kwas i sól. Tak powstaje ciasto, kiedyś mieszane ręcznie a teraz przez coraz to nowocześniejsze maszyny, które piekarz ocenia na wyczucie swojej ręki. Ciasto to dojrzewa od trzydziestu minut do godziny. Następnie jest ważone. Na chleb o wadze kilograma potrzeba 1,2 kilograma ciasta. Odważoną porcję ciasta trzeba teraz uformować. Tak przygotowane ciasto trafia do koszyka. W nim jest dwukrotnie smarowane wodą żeby nie pękało i nie wysychała skórka. Trzeba też zrobić nacięcia. Potem trzeba już tylko poczekać aż ciasto wyrośnie. Trwa to około pół godziny. Dopiero po tym może trafić do pieca. Najpierw jest podpiekane w temperaturze 220-240 stopni C, a następnie przepiekane w 210 stopniach C. Zanim chleb trafi do sprzedaży przez sześć godzin musi stygnąć. Spożywanie ciepłego wypieku, jak mówią Alfred i Krystyna Chrobak, nie jest zdrowe. Kiedyś w ogóle nie można go było sprzedawać. Dobrze wypieczony chleb można jeść tydzień. Nie powinno się go trzymać w workach foliowych.

Alfred Chrobak jest jednym z najbardziej znanych raciborskich piekarzy. Urodził się w 1944 roku w Bielsku-Białej. Do Raciborza przyjechał z rodzicami dziesięć lat później. Zdobył zawód cukiernika-piekarza. Terminował u nestora raciborskich piekarzy i cukierników Alojzego Kojzara, który już w 1945 roku uruchomił przy ulicy Londzina piekarnię a potem ciastkarnię i lodziarnię. Później A. Chrobak pracował w PSS Społem i, przez sześć lat, jako młodszy cieśla górniczy na kopalni Zofiówka. Do wyuczonego fachu wrócił w 1977 roku wydzierżawiając piekarnię i cukiernię Rudolfa Barona przy ulicy Drzymały. Prowadził tu swój interes do 1984 roku, kiedy to przejął piekarnię w Bojanowie. W 1990 roku przeniósł się znów do Raciborza. Od miasta wynajął piekarnię przy ulicy Staszica, gdzie do dziś rodzina Chrobaków prowadzi swój interes. Młodszy syn, mistrz piekarski Andrzej zajmuje się dziś wypiekiem chleba. Starszy syn Piotr wraz z matką Krystyną, z zawodu cukiernikiem czeladnikiem, oraz siostrą Mariolą zajmuje się prowadzeniem sklepu.

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Tagi:

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama

Najczęściej czytane artykuły

Aktualności22 lutego 202521:50

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego

W Łubowicach biskup opolski przeprosił za poprzedniego proboszcza i przedstawił nowego - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
4
Racibórz:

Dziś, w sobotę 22 lutego, w parafii Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Łubowicach biskup opolski Andrzej Czaja odprawił Mszę Świętą, podczas której przedstawił parafianom nowego proboszcza. Wizyta biskupa, choć nieoficjalna i robocza, miała szczególny charakter z powodu skandalu obyczajowego, jaki wywołał poprzedni proboszcz parafii.

Th
Aktualności22 lutego 202507:57

W sierpniu będzie powódź, a zbiornik Racibórz wywoła gigantyczną falę powodziową

W sierpniu będzie powódź, a zbiornik Racibórz wywoła gigantyczną falę powodziową - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
32
opr. waw, fot. lotnicze Robert Ambroziewicz, Marek Fichna
Reklama
Reklama
Reklama
Sport23 lutego 202512:45

Mateusz Mrówka zwycięzcą XIII Biegu Twardziela [FOTO i WIDEO]

Mateusz Mrówka zwycięzcą XIII Biegu Twardziela [FOTO i WIDEO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Dystans siedmiu kilometrów ścieżkami Arboretum Bramy Morawskiej w lesie Obora mieli do pokonania uczestnicy XIII edycji Biegu Twardziela, który rozegrano dziś, 23.02. Na starcie zameldowało się łącznie 190 biegaczek i biegaczy z Polki i Czech.

red.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport24 lutego 202500:43

XXII edycja HLPN przeszła do historii [FOTO]

XXII edycja HLPN przeszła do historii [FOTO] - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Racibórz:

Trzynaście weekendów, kilkadziesiąt rozegranych spotkań, setki bramek, wiele emocji, radości, a czasem smutku. To wszystko złożyło się na XXII edycję Halowej Ligi Piłki Nożnej, którą w niedzielny (25.02) wieczór zakończono w hali OSiR Racibórz.

(greh)
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Materiały RTK
Regionalny Informator Ekologiczny
Dentica 24
ostrog.net
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 21.02.2025
20 lutego 202513:34

Nasz Racibórz 21.02.2025

Nasz Racibórz 14.02.2025
14 lutego 202519:07

Nasz Racibórz 14.02.2025

Nasz Racibórz 07.02.2025
6 lutego 202519:32

Nasz Racibórz 07.02.2025

Nasz Racibórz 31.01.2025
30 stycznia 202520:04

Nasz Racibórz 31.01.2025

Zobacz wszystkie
© 2025 Studio Margomedia Sp. z o.o.